Борисов: Слави да поеме отговорност или да свикаме Велико народно събрание

09:11, 07 апр 21 / Политика 25 4295 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Слави Трифонов да не дезертира, а да поеме отговорност. Това призова премиерът Бойко Борисов по време на съвещание с министрите от кабинета.

Изглежда премиерът се е вслушал в съвета на своя приятел и почитател Георги Марков да бъде опозиция в следващия парламент и да остави опонентите му да управляват, за да види как ще се справят.

Борисов заяви, че като партия победител ГЕРБ ще предложи вариант за съставяне на правителство, защото дължат това на своите избиратели, но опонентите му също трябва да поемат отговорност. Според него е безотговорно да се говори за свикването на нови избори, които не само ще струват още 150-160 млн. лв. на държавата, но ще изгубим ценно време в условията на пандемия. Това от своя страна ще предизвика хаос в страната.

Много е лесно да критикуваш и да намираш кусури, посочи Борисов. Той пресметна, че партиите, които се обявяват против ГЕРБ и патриотите, в новия парламент ще имат много стабилно мнозинство и не им трябват нови избори. Според Борисов ако те не съставят кабинет, значи искат да хвърлят държавата в хаос и не са способни да управляват.

Ние носехме отговорност до изборите. Оттук нататък, с над половин милион избиратели колегата политик Слави Трифонов да излезе и да поеме отговорност. Дали е първи, или втори в случая няма никакво значение – ние ще предожим, те няма да го одобрят и ще дойде техният ред. Затова най-колегиално го моля да започне да си прави състава на правителството. Това е сложна и тежка задача и изисква време“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов дори заяви, че ако не им достигат гласове е готов да има „10 дежурни депутата, които да ги подкрепят", защото за него в важно да има стабилно управление на държавата.

Другият вариант е свикване на Велико народно събрание

„Ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са решение. Ето ви решение, нали всички говорихте за Велико народно събрание, за мажоритарни избори, нека президентът Радев – неговият проект за конституция да внесе. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто“, предложи премиерът.

Борисов подкани президентът сега да внесе проекта си за конституция, който държавният глава анонсира през септември, но така и не представи.

Вместо да се караме, влизаме приемаме в парламента, приемаме проекта за конституция на Румен Радев и отиваме на избори за Велико народно събрание. Тогава има смисъл да се правят избори, иначе ГЕРБ го махаме от общия резултат и пак същите трябва да направят правителство, заключи Борисов.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:38, 08 апр 21

Tolkova sa nagli i bezpardonni, zinichni i otvratitelni gerberite. Pokazvat Konstituziata i vsichko pred sebe si, samo i samo da se zadtajat na vlast. Gorkite s plitkite si i bez ganki mozazi vse osthe ne mogat da asimilirat isinata, che sa OUT ot goliamata politika. Krajbite sthe ostanat samo v mechtite im.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама