Предрече ли Радев следизборния ход на Борисов?

15:45, 07 апр 21 / Политика 25 2529 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

ГЕРБ спечели изборите, но изгуби властта. Партията на Бойко Борисов за пети път е първа политическа сила на парламентарен вот. Но в сегашния контекст това не е достатъчно. Основните партии загубиха позиции, а новите успяха да си завоюват място в новото Народно събрание.

Политическият пъзел изглежда труден за нареждане. ГЕРБ до вчера имаха властта в ръцете си, а днес са нежелан партньор от всички останали. В изборната нощ под снега Бойко Борисов предложи мир на „милите опоненти“, но в същото време им каза, че не могат да управляват без него и ГЕРБ. Той призова за събиране на експерти, които да управляват страната в кризисната пандемична обстановка до декември. Никой обаче не развя бяло знаме в отговор - „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са категорични, че няма да си партнират с ГЕРБ под никаква форма. Новите партии излизат със свои инициативи, възможно по-далече от политическите сили от последния парламент. Отхвърлиха и протегнатата ръка от БСП за обединение срещу последните решения на Министерски съвет, с които според Корнелия Нинова ГЕРБ се „окопават във властта“. 

Борисов: Слави да поеме отговорност или да свикаме Велико народно събрание

В последните си дни като премиер Бойко Борисов предложи и още варианти – цели 3. Първо призова „колегата политик“ Слави Трифонов да излезе и да поеме отговорност, после му предложи „10 дежурни депутата“, които да го подкрепят. Ако и това не ги устройва, има и трето – президентът Румен Радев да внесе идеите си за промяна в Конституцията, да се свика Велико народно събрание и да „решаваме всички проблеми и започваме на чисто“.

До момента президентът Румен Радев не е коментирал резултатите от парламентарните избори. Евродепутатът от БСП Иво Христов обаче ни припомня интересен цитат на държавния глава.

През февруари Румен Радев казва: „Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне до правителство на задкулистието под благовидния предлог на национално спасение, експертен кабинет, програмно правителство или други подобни формулировки“. Думите на президента са от пресконференцията, в която отчете четири години от встъпването си в длъжност. Тогава обяви и че с Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. 

Предрече ли Радев през февруари следизборния ход на Борисов? В първия си коментар след изборите лидерът на ГЕРБ каза: Аз ви предлагам мир. Да сложим експертите, да поемем отговорност и да направим за България до декември максимални усилия, за да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре“. С други думи Бойко Борисов предложи експертен кабинет под предлога на корона кризата. Колко е блоговидно това - оставяме да прецените вие.

А подготвил ли се е президентът за такъв сценарий и каква ще бъде ролята му... предстои да разберем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама