Ваксинационният щаб: „AstraZeneca“ ще продължи да се прилага

20:20, 07 апр 21 25 2957 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Прилагането на ваксината на „AstraZeneca“ у нас ще продължизаяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов след извънредно заседание на ваксинационния щаб. 

Той отбеляза, че към жени под 60-годишна възраст препоръката ще бъде поставянето да се извършва при повишено внимание. Причината е, че в тази възрастова група най-често се съобщава за нежелани лекарствени реакции. 

Решението на здравните власти у нас идва след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че има вероятна връзка между ваксината на „AstraZeneca“ и нежеланите лекарствени реакции.

Д-р Мария Попова от Агенцията по лекарства пък подчерта, че ще бъде направено подробно интервю с желаещите да се имунизират с този препарат. Целта е да се установи дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са хипертоници или пушачи. Ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. 

Тя отбеляза още, че ваксинираните ще се проследяват в рамките на две седмици, след поставената доза.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Богдан Кирилов напомни, че продължава събирането на информация и се очакват и конкретни инструкции от ЕМА във връзка с нежеланите лекарствени реакции. Поради тази причина втората доза „AstraZeneca“ ще започне да се прилага максимално късно. Това означава до 84-ия ден след първата доза, или към началото на май за имунизирани. Според него заключението на ЕМА относно ползите и риска от ваксината е положително.

От ваксинационния щаб бяха категорични, че на този етап не се обмисля смесване на видовете ваксини при двете поставяния. 

Към момента случаите на нежелани реакции при 25 млн. поставени дози в ЕС и Великобритания са 62. Всичките те са били след първата поставена доза.

В България няма случай на регистрирана нежелана реакция след поставена имунизация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама