Кой остана извън парламента, но ще получава субсидия?

13:30, 08 апр 21 / Политика 25 2908 Шрифт:
Василена Йорданова

Шест партии влизат в следващия парламент. За част от тези, които останаха под чертата обаче има утешителна награда – държавната субсидия. 

ГЕРБ спечели вота в 24 района, а ДПС – в три

По 8 лв. на глас ще получат онези партии, които са събрали над 1% от вота на избирателите. С тази „малка победа“ могат да се похвалят четири политически формации – ВМРО, БНО, „Възраждане“ и Републиканци за България. Веселин Марешки и Валери Симеонов се разминаха със субсидията, тъй като тя не се отпуска за коалиции.

Кой колко ще получи?

Близо един милион лева ще получи партията на Красимир Каракачанов, която за малко се размина с място в следващия парламент. При малко над 116 хил. гласа ВМРО ще бъде субсидирана от държавата с малко над 931 хил. лв. годишно.

Близо 756 хил.лв. на година ще получава БНО, с чиито листи се яви бизнесменът Васил Божков. Партията получи 94 447 гласа на изборите или 2.9% от гласовете. Дали парите ще получи председателят на БНО Георги Георгиев-Готи, или пък Божков, който реално привлече избирателите - това все още не е ясно.

Водената от Костадин Костадинов партия „Възраждане“ ще получава 627 хил. лв. на година, тъй като на изборите получи подкрепата на 78 395 гласоподаватели. Последната политическа формация, която успява да получи държавна субсидия е новият проект на Цветан Цветанов – Републиканци за България. С 1.3% електорална подкрепа и гласовете на 42 хил. души партията ще получава по малко над 336 хил. годишно.

Спорът около държавната субсидия

Слави Трифонов, който ще има ключова роля в съдбата на следващия парламент, е отявлен противник на държавната субсидия за партиите. До средата на 2019 г. партиите получаваха по 11 лв. за всеки глас в тяхна подкрепа. Телевизионният водещ и екипа му обаче разкриха, че всъщност партиите са прибирали с над 2 лв. от предвиденото по закон и депутатите с неохота склониха да намалят получаваната от тях субсидия.

8 лв. на глас обаче остава прекалено висока субсидия за Трифонов и екипа му. Само преди 5 години те организираха референдум, на който попитаха избирателите дали са съгласни партиите да получават по 1 лв. за глас. Над 2,5 млн. българи тогава подкрепиха орязването на парите за партиите, дали вече като част от политическия живот Слави Трифонов ще работи за формулата 1 глас = 1 лев, предстои да разберем. Ако тази идея се реализира, четирите посочени партии по-горе ще получат осем пъти по-малка подкрепа от държавата.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:00, 08 апр 21

Срам и позор!

2 Анонимен 23:45, 08 апр 21

БОЛИ МА КУРА

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама