Петиция настоява за българско гражданство за основателя на „Двора на кирилицата”

11:00, 09 апр 21 25 8260 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Старата българска столица - Плиска разказва за величествените години от нейната вековна история. Тя е била централна резиденция на българските владетели и първа столица на ранносредновековната българска държава в продължение на повече от два века. 

Там зад висок каменен зид се издига 12-метров кръст, който посреща гостите на града. На него е окачен герб със стара българска розета и завета на хан Аспарух „Тук ще бъде България!“. На това място се намира и един уникален не само за България, но и за света, културно- исторически комплекс - „Дворът на кирилицата”. 

Интересното е, че той е създаден не от държавна институция или организация, а от един арменец – Карен Алексaнян. С лични средства закупува около 8 000 кв.м земя, наема строители, архитекти, български и чуждестранни художници, които започват да осъществяват идеите му. Така вече близо шест години от създаването му, домът на буквите прославя българската писменост. 

Оказва се обаче, че въпреки големите културни заслуги на Карен Алексaнян към страната ни, той все още няма българско гражданство. А в социалните мрежи от няколко дни се разпространява петиция от инициативна група, която настоява да му бъде предоставено такова. Тя е въз основа на приноса му за възпитанието на младите поколения в духа на родолюбието, както и за ревностното пазене на кирилицата, която е духовният паспорт на Отечеството ни. 

Снимка: Facebook/ Дворът на кирилицата

Потърсихме Карен Алексaнян, за да ни разкаже повече за неговата идея за създаването на това царствено място. 

Quote Icon Те са дело на 7 светци: Методий, Кирил, Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд (Св. седмочисленици). И като добавим и цар Борис, стават 8. Паисий Хилендарски казва: „Латиницата създадоха езичници, а кирилицата – светци“. И е прав, отбеляза Алексaнян.

Той сподели, че зад замисъла за построяването на този прекрасен двор, вероятно стои божията намеса. А буквите за него са свещенни и святи, защото са част от християнската азбука. По думите му те са създадени, за да може с тях да се напише Библията. 

Основателят на това свято място избира именно първопрестолна Плиска за дом на буквите, защото тя е родината на кирилицата. Добила е мултинационалност и мултирелигиозност, като е развила идеите на Светите братя първоучители. А и е станала достояние на народите в православна Европа и обширното Евразийско пространство.

Алексанян разказва, че по сведения от жития, Св. цар Борис I Покръстител на българите приема именно в Плиска най-близките ученици на светите братя Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий - Понеже те жадували за България, а той копнеел за такива учени мъже

Исторически комикси: Българските царе и ханове в ролята на супергерои

При пристигането им в столицата цар Борис I настанява Климент и Наум в дома на боил Есхач, а Ангеларий - при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на преносителите на глаголицата, „докато приготвим напълно това, което трябва да направим“. Но самият той бил обхванат от силно желание „всеки ден да разговаря с тях“. 

Алексaнян посочва, че според мнението на много и известни историци именно Климент по нареждане на цар Борис преработва глаголическите букви в съвременната форма на кирилицата. 

Необичайно състезание: чужденци рецитират българска поезия

„Дава ѝ това име в чест на своя учител св. Кирил Славянобългарски. И затова азбуката, създадена в първопрестолна Плиска, носи с гордост святото българско име кирилица“, споделя той. 

За него, а и не само, кирилицата е български културен феномен в световен мащаб. „С буквите на кирилицата четат, пишат и творят около 500 милиона души по целия свят, създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието“,подчертава основателят „Двора на Кирилицата“. 

Никога досега обаче не е получавал подкрепа от държавата за това културно място, което е изградил и стопанисва. 

Напишете коментар
Коментари: 7
1 Анонимен 13:45, 09 апр 21

Не просто българско гражданство, а високо държавно отличие заслужава този благороден мъж! А президентът спи...

2 Анонимен 14:43, 09 апр 21

По твърдуние на самия Карен, на него не му е отказвано българско гражданство... Явно не е кандидатствал...
Иначе сътвореното от него е ЧУДО за българските реалности, когато дори нашенските милионери диплят пари в чекмеджета или ги прехвърлят в офшорки и чужди банки...
Писала съм и друг път възхвала за стореното от този сърцат арменец...

3 Вася Велкова 03:09, 11 апр 21

Домът на кирилицата е нещо невероятно! Очарована съм от всичко, което видях там. Двата варианта на буквите ни, изработени от цимент и дърво, картините, изобразяващи различни моменти от създаването и разпространението на азбуката, дворът с бюстовете на велики поети и писатели от всички народи, пишещи на кирилица. А най-много ме впечатлиха великолепните восъчни фигури на най-значимите български владетели, създали българската държава и дали своя изключителен принос за нейното утвърждаване, величие и просперитет! Изпитвам огромно възхищение и респект към Карен Алексанян за оригиналната идея и съвършеното и осъществяване. На това място, чувството, което обзема всеки българин е безкрайна гордост, че "и ний сме дали нещо на света" и това са писмената, чрез които всяко събитие се запаметява за вечността!
Благодаря Ви г-н Алексанян!!!

4 Айде айде 16:31, 30 сеп 21

Познавам го, абсолютен боклук. Познавам и повечето известни арменци в Шумен с които съм и приятел. Всички казват, че единствения арменец който не става е тоя Карен

5 Анонимен 10:25, 04 окт 21

Здравейте

6 Анонимен 11:03, 14 яну 22

Да, ама не. Кирилицата е създадена във Велики Преслав. Какво общо има Плиска с това.

7 Анонимен 12:07, 25 авг 23

КОЙ СИ ТИ ? И КОИ СМЕ НИЕ ЗА ДА СЪДИМ?
С право на Земен или Небесен съд?
Остават Само Делата.
Дано поне си видял създаденото.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама