Почина принц Филип

14:09, 09 апр 21 / Свят 25 3592 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На 99-годишна възраст почина принц Филип, съобщи Daily Mail.

Херцогът на Единбург прекара последните си дни в замъка Уиндзор със съпругата си - кралица Елизабет II, след като 28 дни беше в болница заради инфекция и сърдечна операция.

„Негово царско величество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор... Кралското семейство се присъединява към хората по целия свят, които скърбят за загубата му“, се посочва в съобщението на кралица Елицабет II за смъртта му.

Причудлив, остроумен, верен - херцогът беше най-големият източник на подкрепа на кралицата, нейният доверен човек и този, на когото разчиташе преди всички други.

Роден през 1921 г., Филип служи в Кралския флот и беше известен през годините със своите шеги. Като остави настрана собствените си амбиции в кариерата, той доказа силното си чувство за дълг да служи на страната чрез стотици ангажименти всяка година, отказвайки да спре да работи дори през 90-те си години, пише изданието.

До смъртта си Филип беше най-дългогодишният съпруг и най-старият партньор на управляващ монарх. През ноември миналата година двамата с кралица Елизабет II отпразнуваха 73-ата годишнина от сватбата сиНа 10 юни принц Филип трябваше да отпразнува своя 100-ен рожден ден.

Принц Филип е баща на четири деца - принцовете Чарлз, Андрю и Едуард и принцеса Ан. Заедно с кралицата имат 8 внуци и 10 правнуци

Принц Филип се оттегли от задълженията си като монарх през 2017 г. и оттогава рядко се появяваше публично. Последната му публична поява беше на военна церемония в Бъкингамския дворец през юли 2020 г.

Кой беше принц Филип?

Херцогът на Единбург е роден на 10 юни 1921 г. на остров Корфу. Той е син на принц Андрей Гръцки и Датски и на принцеса Алис Батенберг. Филип е германски и датски принц, но се превръща в прочута кралска особа след сватбата си с Елизабет II през 1947 г.

След държавния преврат от 1922 г. революционният съд експулсира принц Андрей и семейството му от Гърция. Британски военен кораб, изпратен от третия му братовчед крал Джордж V, транспортира семейството на гръцкия монарх до Франция. Бебето Филип прекарва по-голямата част от пътуването в импровизирано креватче, направено от щайга за портокали, разказва bTV.

Pървоначално Филип посещава училище във Франция, но на седемгодишна възраст е отведен в Англия и настанен при роднини на Маунтбатън в Съри. След като майка му е диагностицирана с шизофрения и е настанена в приют за душевноболни, Филип почти не я вижда.

Принц Филип израства във Великобритания, където учи в училището Гордънстаун в Шотландия. След това завършва Кралския морски колеж. Филип Маунтбатън взима активно участие във Втората световна война на служба във военноморския флот на Великобритания.

Докато е на служба той си пише с Елизабет. Отношенията им започват да се развиват след войната, въпреки че сближаването им предизвиква недоволство сред някои близки до кралското семейство.

Но младата принцеса е влюбена и през лятото на 1946 г. Филип иска ръката ѝ от краля. Поставено е обаче условие: преди да обяви годежа, принцът трябвало да промени гражданството и фамилията си.

През 1947 г. Филип се отказва от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си Маунтбатън. Същата година сключва брак с принцеса Елизабет – настоящата кралица на Англия.

Съпругът на кралицата няма конституционна роля във Великобритания, но в продължение на десетилетия никой не е бил по-близък до институцията на монархията или по-важен за британския монарх от Филип.

Винаги леко намусен, но всъщност известен с пиперливото си чувство за хумор, което често преминаваше границата на протокола - принц Филип безспорно е сред членовете на британското кралско семейство, спечелили трайно симпатиите на обществото.

Той е до своята съпруга в много тежки моменти - лични и за монархията. Кралски коментатори казват: „носеше панталоните в семейството, за да може тя да носи короната“, цитирани от БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама