Жълт код за опасно време в половин България

07:00, 14 апр 21 25 2046 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за силен вятър е обявен в девет области на страната – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив и Пазарджик. Там се очакват пориви от 19-24 м/с.

Жълт код за значителни валежи има в Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Кърджали, Ямбол, Бургас и Варна, където количествата дъжд ще достигнат до около 20-25 мл. Има условия и за градушки и гръмотевици.

Северозападният вятър ще се усили и с него в страната ще започне да нахлува студен въздух. На много места ще има валежи, но още сутринта от северозапад ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и намалява. В Източна и Южна България, където валежите ще са почти през целия ден, ще има гръмотевици. Условията за градушки остават. Максималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, които по-късно през деня по северното крайбрежие ще спрат, а до полунощ и по южното. Ще има и гръмотевици. В часовете преди обяд все още се духа юг-югоизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и след обяд ще се усили. Максималните температури ще са между 12 и 15 градуса. Температурата на морската вода е 9 - 10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

В планините ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър. Ще има значителна облачност и валежи от дъжд, над 1500 метра от сняг, но с понижението на температурите през деня тази граница ще се снижи. До края на деня валежите в повечето райони ще спрат, с изключение на Родопите, а облачността ще се разкъса. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5, на 2000 метра - минус 2 градуса.

В четвъртък и петък ще остане ветровито, с умерен, покрай Дунав и временно силен запад-северозападен вятър. Облачността ще бъде променлива, главно след обяд по-често значителна и през първия ден в югоизточните райони на места все още ще превалява слаб дъжд. Температурите ще са по-ниски от обичайните за средата на април: минимални - предимно между 0 и 5 градуса, в отделни котловинни полета в петък и малко под нулата, максимални - в четвъртък между 9 и 14 градуса, в петък - с 1 до 3 градуса по-високи, съобщава НИМХ. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама