Новите народни представители положиха клетва

09:40, 15 апр 21 / Новият парламент 25 3426 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Новите 240 депутати положиха клетва. В историческата пленарна зала прозвучаха думите: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната. И във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“.

С първото си решение те единодушно позволиха поставените под карантина да участват дистанционно в работата на Народното събрание. Слави Трифонов, Халил Летифов и още трима депутати положиха клетва онлайн. След това по традиция чухме химните на България и на Европа. 

Днес новоизбраните депутати от 45-ото Народно събрание заседават за първи път. Предстои да решат дали да останат за постоянно там или ще се върнат обратно в новата зала, която струваше малко над 23 млн. лв. на държавата. 

В новия парламент влязоха 6 партии и коалиции. ГЕРБ-СДС прекрачиха прага с най-много депутати - 75. „Има такъв народ“ влязоха за първи път в Народното събрание с 51 представители, а БСП със само 43. Четвърта политическа сила е ДПС с 30 мандата, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ съответно с 27 и 14.

Как протича заседанието?

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на откриването, като държавният глава ще отправи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна. Очаква се изявление да направи и новоизбраният председател на парламента, както и представителите на партиите и коалициите. 

ЦИК обяви новите 240 депутати в парламента

Ще се сформират парламентарните групи. БСП вече е готова с избора си на ръководство на парламентарната си група. Корнелия Нинова ще бъде отново председател на парламентарната група на „БСП за България“, а за зам.-председател на парламента ще бъде предложен Кристиан Вигенин. Втори с ръководство излязоха от „Изправи се! Мутри вън“. Мая Манолова ще бъде председател, а Николай Хаджигенов зам.-председател. Тяхното предложение за зам.-председател на Народното събрание е Татяна Дончева. ГЕРБ също са готови с избора си. Ще предложат Цвета Караянчева за председател и за зам.-председател на парламента. Десислава Атанасова сменя Даниела Дариткова начело на групата. Неини заместници ще са Румен Христов, Александър Ненков и Тома Биков. Жени Алексиева ще бъде секретар. От „Демократична България“ пък предложиха Цецка Бачева за заместник-председател на Народното събрание. Останалата част от ръководството все още не е обявена. 

Краят на една ера: Борисов няма да е кандидат за премиер

С вдигане на ръка и без журналисти

Тъй като в пленарната зала няма нито озвучителна система, нито електронна за гласуването, вотът за новото ръководство ще е с вдигане на ръка. Депутатите ще стартират новия мандат и без лични кабинети, тъй като цялото крило на бившия Партиен дом откъм бул. „Дондуков“ ще се ремонтира основно. Така комисии и администрация ще трябва да се съберат в отсрещното крило.

За журналистите също ще има затруднения, тъй като поради епидемичната обстановка ще бъде допусната само малка част от тях. Репортерите няма да имат достъп до депутатите и ще проследят заседанието от отделна зала. 

На фона на протест

Протест пред парламента и засилено полицейско присъствие съпроводи клетвата на новите депутати. Събралите се настояват парламентът да се саморазпусне и да има нови избори и служебно правителство. Те искат още пълно разследване на правителствата на ГЕРБ. Избраните за депутати от „Имат такъв народ“ ръкопляскаха на протестиращите преди да влязат в сградата на парламента.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама