„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: Скучно е, не го четете

10:00, 15 апр 21 25 3865 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

Телевизията ми дава публичност вече 20 години, но в забързаното ѝ темпо някак си често няма място за общественозначимите въпроси, които наистина ме вълнуват. Затова в рубриката „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“ ще обръщам специално внимание на теми, които в студиата и в интервютата едва ли ще ме попитат, а ми се струва, че има какво да кажа. Така или иначе в социалните мрежи това вече е масова практика... нека и аз стана част от нея.

Тази седмица излязоха новите данни на НСИ, които показват, че за поредна година нацията ни се е стопилас 34 934 души, а и за поредна година са се родили по-малко деца, този път вече под 60 хил. Новото е отново лошо - има рекордна смъртност, за което има логично обяснение, извън традиционното застаряване на нацията. Единствената добра новина е, че много повече българи са се завърнали в страната, спрямо тези, които са напуснали. Тенденция, за която ние с колегите ми говорим от доста време.

Населението ни се е стопило с 35 хил. души

Лошите новини около демографията отдавна не правят впечатление на никого. Някак си сме ги приели за факт и всяка година тази информация минава между другото. Точно поради тази причина преди 5 години създадохме ДНК („Движение национална кауза“), защото вярваме, че всъщност демографията е най-важната, не една от, а категорично най-важната тема за бъдещето на България. А запазването на нашето ДНК е съвременната ни голяма национална кауза.

Впрочем през 2020 г. в кампанията ни „Направи го сега“ се включиха 11 хил. семейства, заченали своите деца през миналата година. Имайки предвид колко деца се раждат на година в България, след като извадим функционално неграмотните граждани на страната, които не биха могли да се включват поради определени трудности в регистрацията, то всяка година около 30% от българите, които очакват дете, са участници в нашата кампания.

Само че за 5 години научихме много неща по трудния път. Когато започвахме, вярвахме, че създавайки шум по темата и фокусирайки вниманието на обществото към нея ще направим така, че тя да стане важна за всички и политиците да я превърнат в приоритет. Оказа се, че грешим. Не можем да очакваме от средностатистическия българин да разсъждава за концептуалните проблеми на бъдещето, при положение, че кърпи положението ден за ден. Това е стратегия, която държавата трябва да създаде.

Казвал съм няколко пъти, че под натиска на мои колеги в ДНК се насилих и прочетох демографската ни стратегия, въпреки огромното си нежелание. След като го направих, разбрах, че интуицията не ме е подвела, защото документът е огромен, над 130 страници, без достатъчно ясни приоритети и без визия как трябва да бъде реализиран. За изпълнението му се очакваше да отговарят десетки институции, което автоматично трябва да говори, че стратегията няма да се случи.

Направихме си труда да видим как изглеждат и стратегиите на други държави. Те бяха кратки, прегледни, ясни и с една институция, която да отговаря за изпълнението им. Като представители на НПО сме се срещали с президентството, с изпълнителната и законодателната власт по темата, но каквото и да сме чували от другата страна аз лично никога не съм усещал, че това е реален приоритет на държавата. И може би е нормално, тъй като демографията не решава избори. А и темата е твърде сложна и не би могла да се реши лесно, дори и с много пари. Дори там където нациите са спокойни и богати, където живеят хора бели по цвят на кожата и християни по религия, не се създават достатъчно деца. Звучи грубо, но е факт.

С времето разбрахме, че навсякъде където борбата с демографската криза е била успешна, решението е било чрез внос на хора. Някои държави като Унгария, която има нашата историческа съдба, дават паспорти на свои сънародници извън граница, други като Австралия или Канада просто канят нови заселници. Ние имаме възможността да постъпим като Унгария, защото имаме традиционна българска диаспора, както и поне 2 млн. емигранти в последните 30 години. Това по никакъв начин не означава, че не трябва рязко да се подобрят условията, за да създадеш дете в България, затова и ще продължим кампанията „Направи го сега“.

„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: Не става само с мозъци, трябват и ръце

Когато създадохме ДНК вярвах, че е важно да се раждат много деца и част от българите в чужбина да се приберат, за да ни има и след 100 години. Днес знам, че това е така, защото младите хора са горивото на една нация и ако ги има, икономиката ще расте и ще живеем по-добре днес, не след 100 години.

И все пак ако ви кажат, че през 2070 г. в България ще има население от 3-4 млн. души, не им вярвайте. Лично аз смятам, че след 50 години тук ще живеят толкова или повече хора отколкото сега, голямата опасност е те да не са българи. И нямам предвид прираста на малцинствата, просто Вселената не търпи вакуум и отнякъде ще дойдат нови хора. 

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:17, 18 апр 21

H

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама