Англия сполетяна от „беда” – недостиг на градински гноми

19:30, 16 апр 21 / Любопитно 25 2593 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Англия беше сполетяна от голяма „беда”: остър недостиг на градински гноми. Тези малки, ярко оцветени фигурки на брадати мъже с шапки с пискюли са, ако не незаменими, са много популярна декорация в много градини.

Според ВВС недостигът възникнал по две причини: карантината предизвика рязко нарастване на търсенето на всички стоки, необходими за домашно творчество, било то плетене, обновяване или градинарство, а скорошното принудително затваряне на Суецкия канал забавило доставките на суровини за тяхното производство.

Градинарството остава едно от най-популярните хобита за английските собственици на жилища, а градинските центрове никога не са стояли без работа. Но според Иън Бърн, един от мениджърите на Highfield Garden World в Глостършир, популярността им е достигнала такива висоти, че някои продукти просто са изчезнали поради продажба.

Дърветата страдат от шума, дори след като е спрял

За съжаление не сме виждали градински гном от шест месеца“, каза той в интервю за ВВС. „Тях просто ги няма. Очевидно няма достатъчно от тях. Погледнах данните за март и се оказа, че оборотът се е увеличил с 97% в сравнение с 2019 година“. Няма смисъл да се прави сравнение с резултатите от миналата година, тъй като 2020 г. също премина под знака на пандемията и не може да се счита за типична.

Като правило активността в магазините, продаващи стоки за градинари, се увеличава преди пролетните официални празници, когато населението има два допълнителни почивни дни, и, разбира се, по време на Великденските празници.

Иън Бърн отбеляза, че тази година по отношение на броя на посетителите и продажбите всеки ден е бил натоварен. „Това със сигурност е добре“, добави той, „но създава трудности, защото не само английските градински центрове могат да се похвалят с повишена популярност. Подобна картина се наблюдава в цяла Европа“.

Бананите са застрашени от изчезване

Магазинът му се опитал да намери доставчици в други страни, чак до Китай, но това не било увенчано с особен успех. Въпросът е не само в това, че няма достатъчно готови гноми, няма и достатъчно материали за тяхното производство.

Те могат да бъдат пластмасови, каменни или дори бетонни. Уви, гномите станаха жертва на собствената си популярност, която рязко скочи през последните два сезона. „Продажбите скочиха рязко и дори се появиха нови фенове“, каза Бърн, цитиран от БГНЕС.

Айн Уайли, главен изпълнителен директор на Асоциацията на градинските центрове, добави, че макар „градинските гноми да не са най-популярната градинска стока, популярността на градинарството като цяло е нараснала по време на карантинния период“. Случи се така, че търсенето на всичко, включително на гномите, започна значително да надвишава предлагането.

Въз основа на факта, че някои от суровините, необходими за производството на гноми, идват от чужбина, задръстването в Суецкия канал повлия отрицателно върху асортимента от стоки в градинските центрове по същия начин, както на другите магазини и някои индустрии. „Градински мебели, скулптури, включително гноми, стояха в контейнери на кораби, опитващи се да стигнат до Великобритания“, заключи Уайли.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама