СБЛЪСЪК: Логично или безотговорно е разпускането на Щаба?

12:00, 16 апр 21 / Сблъсък 25 7796 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Часове след като правителството депозира своята оставка, премиерът излезе в отпуск. Преди да изостави задълженията си като министър-председател, Борисов разпусна Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.

Насред третата вълна на Covid-19 у нас, при все още висока смъртност и при засечен български щам на вируса, премиерът реши да разформирова Щаба, който повече от година се бореше с разпространението на коронавируса у нас.

Здравните власти ще продължат да изнасят информация за ситуацията у нас, но отговорността ще се носи от министъра на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор.

Изненада ли ни премиерът с решението си? Логично или безтговорно е разформироването на Щаба? 

Разпускането на Националния оперативен щаб в края на мандата на правителството е абсолютно логично, смята здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. „Това е надинституционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер, който и да е той, да създаде такъв орган“, заяви той. По думите му заповедта за разформироване на НОЩ е още от 26 февруари.

Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици или политически мераклии. Уморихме се от политика в здравеопазването. Нека да бъдем максимално нормални поне в тази сфера“, каза Ангелов и призова да не се търси политика в това действие. Здравният министър в оставка каза още, че ситуацията в страната днес е съвсем различна, тъй като здравните власти разполагат с много повече опит и информация за коронавируса.

Разформирането на НОЩ е безотговорно поведение, смята пулмологът и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев. „Правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи. Имаме медицинска криза и управлението ѝ изисква да имаме ефективни органи, които да направляват този процес“, посочи той.

По думите му, за да се борим с пандемията ефективно, трябва да има орган, който да я управлява. Трябва да има приемственост при смяната на властта, за да има надграждане на постигнатото.

На същото мнение е и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, според когото обстановката у нас не предполага закриването на органа, който наблюдава, анализира и да предлага решения за справяне с пандемията.

„Категорично няма данни за това, че вирусът си е тръгнал и се връщаме към нормалния си начин на живот“, заяви д-р Маджаров. Той смята, че вакуумът трябва да бъде запълнен максимално бързо с друга структура, която да взиме решение в тази обстановка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама