Радев увери ГЕРБ, че не бърза със служебен кабинет

09:20, 19 апр 21 / Политика 25 3363 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев не бърза със служебен кабинет. Това стана ясно по време на срещата на държавния глава с представители на парламентарната група на ГЕРБ. Разговорите са част от консултациите с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание преди Радев да връчи мандат за съставяне на правителство.

„Искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет. Напротив. Всички ние трябва да работим така, че най-бързо да имаме действащо, редовно с необходимата подкрепа правителство. Моята загриженост да не се приема като припряност“, обърна се той към най-голямата парламентарна група.

Радев бе категоричен, че президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция за управлението. „Нямам никакви правомощия и не искам да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за съставяне на правителство и формиране на неговата подкрепа е изцяло на Народното събрание и парламентарните групи. И аз очаквам да има необходимата оперативност и диалог, така че заедно да търсим най- доброто и дълготрайно решене“, заяви той.

Правителството е в оставка, премиерът – в отпуск, но отговорността за България тегне над този кабинет, докато не бъде избран друг, напомни президентът и посочи, че страната се намира в усложнена обстановка заради пандемията, икономическата и социална криза.

Очаквахме поне да ни поздравите

Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че партията осъзнава предизвикателствата пред страната и точно за това са готови да обявят проектоправителство, въпреки че се очертава да са в опозиция в парламента.

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление и за служебно правителство. Били сме и преди в тази позиция, не ни е страх нито от проверки, нито от ревизия, нито от служебен кабинет, готови сме и за предсрочни избори“, заяви Атанасова.

Тя посочи, че всички парламентарно представени политически сили трябва да намелият баланс в отношенията и да търсят решения за България. „Очаквам патосът в Народното събрание от първите дни да отмине и всички да бъдем по-прагматични и доволни“ каза Атанасова, която не пропусна да разкритикува държавния глава, че не е поздравил ГЕРБ за победата на изборите.

„Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент“, обърна се тя към него, но Радев не отговори на коментара.

ГЕРБ готови и да върнат мандата

По време на разговорите на „Дондуков 2“ президентът и ГЕРБ са постигнали консенсус, че България има нужда от правителство със солидна парламентарна подкрепа, тъй като има решение, които трябва да се вземат спешно. 

„Всеки акт на правителството може да бъде атакуван по съдебен път и ние може само да гадаем дали той ще бъде стабилен юридически“, коментира Томислав Дончев казуса с гласуваната оставка на кабинета. Той обаче посочи, че към момента „никой не иска да управлява, всички искат да ни критикуват“.

От управляващата партия повториха, че са готови да предложат кабинет „до дни, след като бъде получен мандат, но допуснаха и вариант да се откажат, ако е сигурно, че няма да получат подкрепа и че само ще загубят време.

Тема на разговора е бил и Националният план за възстановяване и развитие„Поради политическа неграмотност или това, което е най-актуално планът стана обект на политическа интрига. От изборите минаха две седмици, не съм, видял нито едно алтернативно предложение“, заяви вицепремеирът в оставка. Той посочи, че документът е входиран в парламента и депутатите могат да упълномощят правителството, да внесе документа в ЕК. Планът може и да бъде ревизиран или да бъде разработен друг.

От ГЕРБ са обърнали внимание на президента за езика, който Слави Трифонов използва по техен адрес. Не знам как той планира да направи така че 840 хил. български граждани да изчезнат. Такъв език е недопустим. В демокрациите целта не може да бъде унищожението на политическия ти опонент. Всички институции трябва да обърнат внимание на този език“, заяви Даниел Митов, който е предложението на партята за нов премиер.

Въпреки това ГЕРБ все още са готови да подкрепят „Има такъв народ" - с 2-3 депутати, ако не му достигат за съставяне на правителство. Изглежда знаковата подкрепа за Трифонов значително е намаляла, след като преди време Бойко Борисов бе склонен да даде цели 10 дежурни депутата“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама