Борисов: Викат ме в парламента, за да направят народен съд

10:10, 18 апр 21 / Политика 25 4936 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Премиерът в оставка Бойко Борисов е на мнение, че опонентите му го викат в парламента, за да превърнат институцията в народен съд. Той заподозря, че новото управляващо мнозинство в парламента се опитва да превърне че Националният план за възстановяване и развитие в ябълката на раздора и призова опонентите му да спрат спекулациите, че документът не е готов.

„Той е правен от над 200 човека, 38 работни сесии с Европейската комисия. На практика не е възможно да се чете в парламента, на практика трябва да им го чета до края на юли. Депозирахме плана в петък, приемете го, той е добре направен. Дончев и Ананиев са на разположение 24/7. Ако не ви харесва – приемете ваш план. Спрете да спекулирате, че план няма.. Аз не го вкарах с постановление на Министерския съвет, за да не кажат, че ги насилваме“, коментира Борисов на извънреден брифинг.  По думите му „само за асфалт няма пари в него“.

Бойко Борисов си взе отпуск и няма да ходи в парламента

Премиерът, който наруши почивката си, за да говори пред медииите, заяви, че ако парламентът настоява, ще се яви в пленарната зала. Според него обаче целта на тази акция, няма нищо общо с документа.

Quote Icon Ако целта им е не да гледат плана, а и мен да ме вкарат в словоблудството – няма да стане. Бойко Борисов

„Възнамерявам да се явя, но те ме викат не за плана. Те искат да правят от парламента народен съд. Мислите ли, че планът ги интересува? Защо да ходя като ми гласуваха оставката – аз съм гражданин по техния смисъл… Изборите свършиха, те са управляващото мнозинство - да седнат и да работят. За какво съм им аз, нали целта беше да се махна. И от депутатското място се отказах, да ни ги дразня. Те искат да правят скандал,  търсят друг ефект… Не искаха Борисов и аз съм оттеглил от всички места, да не ги дразня, а те ми викат „Ела“, защото не могат да покажат нищо друго освен анти ГЕРБ реторика“, каза още Борисов.

Според него новите партии в парламента толкова бързо са искали да се саморазправят с ГЕРБ, че са приели оставката на кабинета още в петък, а не както е по принцип – чак когато има ново правителство. По думите му заради това министрите от ГЕРБ, можели да поискат да се върнат в парламента, където са избрани.

За „унижението“ на един премиер

„Сега дори да искаме да предложим плана за възстановяване с решение на Министерския съвет, това може да се обжалва в Конституционния съд. Нали там бяха новите най-велики прависти. Надявах се, че там наистина има юридическата мисъл“, коментира той.

е

Не сме талибани, не сме били и фашисти

 „Ние не сме талибани, не сме били фашисти. Работили сме както можем. Сега имат мнозинство в парламента. Искат да ме вкарат в капан…Не ни е страх да ни проверят. Нека видим какво е направил и при тях Орешарски – без да има здравна криза“, коментира Борисов.

„В България, благодарение на мен, вие не разбрахте за миграционна криза. Вие не разбрахте и за гръцката финансова криза. В понеделник като дойдат плащанията, ще дойдат 8 млрд. лева във фискалния резерв по време на пандемия. Българите, в голямата си част от бизнесите, не разбраха, че има пандемия“, заяви премиерът в оставка.

Той отново използва случая да заяви, че ГЕРБ категорично е спечелила изборите и не може да разбере самочувствието на останалите партии. „Не мога да разбера това приповдигнато и високо самочувствие на нашите колеги откъде идва. Когато прохождах в политиката остриетата на БСП бяха Дончев, Манолова и Нинова. Събрали са се старото БСП – това са новите лица в парламента“, коментира той.

По думите му има ново управляващо мнозинство“ в парламента - Росенец повече няма да бъде закачан, няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да бъде по-спокоен парламента. Вече за всеки стана ясно, че ГЕРБ и ДПС нямат нищо общо. Росенец“ е добре координиран акция между „Да, България“ и ДПС.

Управлявайте, ние вече не сме ви нужни

Лидерът на ГЕРБ обяви, че няма да се бави с предложението за правителство. „Да видм тяхното правителство. Моят страх е, че те няма да направят правителство, на тях им трябва служебно правителство на Радев, който доказа, че не е демократ с вдигнат юмрук, ислед месеци на репресии да постигнат по-добър резултат“, посочи той. „Време е да управляват, управлявайте, ние вече не сме ви нужни“, каза на финал Бойко Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев, коментира от своя страна, че Планът за възстановяване и всички обсъждания по него са публично достъпни, но някой трябва да ги прочете. Той заяви, че документът може да бъде изпратен до ЕК и от парламента, а правителството дори е договорило отсрочка от няколко месеца, докато се напише нов план.

Дончев обаче заяви, че изпитва съмнения, че опонентите на ГЕРБ имат алтернативни планове, или капацитет за ревизия на този. „Колеги, нещата са във вашите ръце… Управляващите да не се държат като опозиция.“

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама