Бюджетното завещание на кабинета: Фискален резерв от над 8 млрд. лв.

11:00, 18 апр 21 25 2537 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Фискалния резерв към края на март е 7,9 млрд. лв. В началото на следващата седмица той ще надхвърли 8 млрд. лв., което означава, че имаме 2 пъти по-голям резерв от минимално изискуемия по закон. Това обяви финансовият министър Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг на ГЕРБ.

Ананиев в петък трябваше да представи състоянието на публичните финанси в парламента, но не успя заради бойкот и крясъци в залата.

Според него изразените притеснения на икономисти за състоянието на резерва се дължат на неразбиране, че бюджетът харчи пари в първите дни на всеки месец, а се пълни от данъци след средата на месеца.

До края на април бюджетът ще преодолее текущия дефицит от около 650 млн. лв. и ще бъде балансиран, тоест без дефицит или излишък, обяви министърът. Той припомни, че заложеният в бюджета дефицит за цялата 2021 г. е 4.9 млрд. лв.

От началото на пандемията правителството е платило 5,1 млрд. лв. за социално-икономически мерки, а е изтеглило заем в размер на едва 800 млн. лв.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:29, 18 апр 21

Хвалиш се ама едни раирани дрехи ще ти подхождат да си кажеш какво си правил

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама