Коя прическа вреди на косата ни?

20:00, 18 апр 21 / Любопитно 25 2332 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Състоянието на косата ни зависи не само от общото здравословно състояние, но и от външните фактори. Каква прическа категорично трябва да избягваме, за да не се разваля косата, разказва в интервю дерматологът Георги Абрамов.

„Най-вредното е това, което нашите майки и баби са правили през 60-те години на миналия век - т. нар. „буфан“, когато косата е била сресвана срещу посоката на растежа, за да се получи пищен кок. Какво се случва в този момент: ние „счупваме“ косата, т.е. защитният слой извън косъма, който е насочен от корена към върха на косъма и прилича на люспи. По време на тупирането унищожаваме цялата тази кутикула, това е вредно“, обяснява лекарят, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Как да се преборим с досадния пърхот

Повреждането на структурата е един от основните проблеми с косата, така че трябва да се опитате да не я нараните, да изберете фиби, ластици и други аксесоари с гладка повърхност и, разбира се, да се откажете от прическите с тупиране, каза Георги Абрамов. Той подчертава, че всички останали прически нямат абсолютно никакъв ефект върху здравето на косата.

Висок кок, плитки или нещо друго - това няма нищо общо със здравето на косата. Носенето на разпусната коса също не е вредно“, казва Георги Абрамов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама