Откриха Епископската базилика на Филипопол

13:49, 18 апр 21 / Култура 25 5899 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Епископската базилика на Филипополе новата голяма атракция на Пловдив. Базиликата е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти.

Тя е открита в Пловдив по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло. Общата дължина на базиликата е 82,80 метра, а ширината ѝ е 36 метра, което я прави най-голямата раннохристиянска базиликална сграда от IV-VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите. На 20 януари 2018 г. тя беше включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Базиликата има впечатляваща архитектура - централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум - платформа за епископа и духовенството. Базиликата е имала пет входа - три на централния кораб и по един вход на страничните кораби - северен и южен кораб. Вътрешността ѝ била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове.

Днес, заради пандемията от коронавирус откриването на древния храм, от който най-впечатляващи са уникалните мозайки, стана с ограничено присъствие на гости. Присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, американският посланик Херо Мустафа и президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. Дойдоха и всички археолози и архитекти, взели участие в работата по възстановяването на археологическия обект. Епископската базилика ще бъде отворена за посетители от понеделник, 19 април, предаде БГНЕС.

На откриването кметът подчерта специално ролята на екипа от Регионалния археологически музей, воден от Елена Кесякова и Жени Танкова, и на реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева. Поздравления получи и епиграфът Николай Шаранков, благодарение на когото днес знаем, че базиликата е била дом на епископа на Филипопол още през 4 век.

Снимка: БГНЕС

 „Красотата и историята на това свято място ми напомнят за един прекрасен български стих: „Обичам българските думи що слушам по поля и друми. Обичам българските песни и приказките ни чудесни“. За мен е чест да бъда тук днес. Това наистина е внушително събитие, тъй като то отдава почит на историята“, каза при откриването посланик Херо Мустафа.

Проектът е финансиран съвместно от Община Пловдив и Фондация „Америка за България“, като стойността на проекта надхвърля 16 млн. лв.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама