Коронавирусът у нас: Без „AstraZeneca” за жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

16:40, 19 апр 21 25 3357 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ваксината на „AstraZeneca” няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. 

„При ваксината на „AstraZeneca” след прилагане на първа доза, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизцаионна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”, обясни Ангелов.

Тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл, уточни проф. Ангелов, цитиран от БГНЕС. 

ДАННИТЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО

През последните 24 часа у нас са регистрирани 418 нови случая на коронавирус при направени 4 644 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 9% от взетите проби са дали положителен резултат. Това е рязък спад в процента заразени сравнения с миналата седмица, когато делът им се движеше между 13% и 18%

Най-много нови случаи има в София - 125, след това се нареждат Варна с 67 и Бургас с 26 новозаразени. В две области - Смолян и Благоевград, няма нито един новозаразен през изминалия ден.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 386 381. Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 64 508. В същотоо време броят на настанените в болница бележи лек скок до 9 229, от които 783 са в интензивно отделение. Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 12 849.

Броят на излекуваните e три пъти повече от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 1441 души, така общият им брой достига 306 678.

Жертвите на болестта у нас са 15 195, 57 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 638 443 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 1 227 имунизации. 128 538 души вече са получили по две дози от ваксина.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама