ГЕРБ ще търсят подкрепа първо от „Демократична България“ и „Има такъв народ“

14:30, 20 апр 21 / Политика 25 2978 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

По-малко от 24 часа след края на политическите консултации с 6-те парламентарни формации парламентарната рулетка се завърта. Президентът връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ.

Мандатът получи предложеният за министър-председател Даниел Митов. 

Радев увери ГЕРБ, че не бърза със служебен кабинет

ГЕРБ ще търсят подкрепа първо от „Демократична България“ и „Има такъв народ“

В първия си коментар пред медии след срещата си с президента, той обяви, че ще потърсят подкрепа за кабинета от парламентарните групи и партии, които идеологически стоят най-близо до тях. Сред тях Митов посочи „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Митов уточни, че досега не са водени неофициални разговори с нито една партия и няма да търсят подкрепа от БСП и ДПС. 

От „Демократична България“ и „Има такъв народ“ обаче заявиха още преди дни, че няма да подкрепят ГЕРБ-СДС.

Кандидатът за премиер описа състава на проектокабинета като амалгама между приемственост и опит, от една страна, а от друга – обновление. „Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от стъпването в длъжност, ако бъде приет този състав на кабинета, да влязат в ролите си, така че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване“, изтъкна той. 

По-рано лидерът на партията Бойко Борисов представи проектокабинета по време на среща в болницата, в която вчера претърпя операция. В него има и познати лица, и нови фигури. Малка е вероятността обаче кабинетът на ГЕРБ да получи подкрепа, след като всички останали партии в паралмента се разграничиха от първата политическа сила.

Митов се чувства подготвен за премиер

Вчера от ГЕРБ дадоха заявка, че са готови за всякакъв сценарий - и за управление, и за опозиция, и за предсрочни избори. 

ГЕРБ ще имат 7 дни, за да предложат състав на Министерски съвет. Ако опитът им се провали, президентът ще даде възможност правителство да сформират от „Има такъв народ“. Ако и те не успеят, държавният глава връчва трети проучвателен мандат на парламентарна група по свой избор. В случай че и той не бъде изпълнен, държавният глава назначава служебно правителство, разпуска парламента и насрочва нови избори.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама