Любимата ракия на китайския партиен елит е най-скъпата в света

20:15, 20 апр 21 / Любопитно 25 2486 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Тя е китайската водка. Или китайската текила. Маотай е най-ценната марка алкохол в света и любимото питие на китайския партиен елит. Произвежда се в едноименния град в Южен Китай, а тамошната пивоварна е най-скъпата китайска компания - струва повече от най-голямата банка в страната.

Необикновената история на една ракия

Ракията Маотай, която се произвежда основно от просо, често бива подарявана в замяна на някаква услуга. Една бутилка от нея може да струва няколкостотин евро. „Корумпираните китайски чиновници обичат Маотай, защото са свикнали да пият само най-скъпото. А тази ракия е най-скъпата в Китай. Нейната популярност сред китайския елит допълнително вдига цената ѝ“, обяснява пред „Дойче веле“ китайският разследващ журналист Лиу Ху, който пише книга по темата. Интересува го връзката между спиртната напитка и корупцията в страната.

В хода на своите проучвания журналистът е научил, че Маотай произвежда напитката и в един съседен град, което е в пряко нарушение на наименованието за произход. Проверката го е потвърдила: там разследващият журналист е видял, че държавната фирма изгражда огромна производствена база. „Никой не се интересува какво се случва там. Сякаш изобщо не съществуват държавни контролни органи“, казва Лиу Ху.

Клиентите на Маотай и познавачите от бранша знаят отлично, че пивоварната Маотай не може да отговори на огромното търсене. Затова с позволение на правителството други по-малки пивоварни се опитват да спечелят от тази ситуация. Например фамилното предприятие Гуланг, което използва същата методология за производство на ракията.

Даваме препитание на много от местните хора“, казва Юан Ли Ян, мениджър на фирмата. Тя е усвоила същата технология: материалът ферментира в земни ями, което му придава специфичния остър аромат. Заготовката ферментира на сухо, а процесът на дестилация се извършва с пара, която извлича алкохола.

Гуланг продава своята ракия предимно на отделни клиенти и на фирми, които поръчват количества от напитката за юбилейни чествания или семейни тържества, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама