Убиецът на Джордж Флойд бе признат за виновен

15:34, 21 апр 21 / Свят 25 2905 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полицаят, обвинен за убийството на Джордж Флойд в Минеаполис миналата година, бе признат за виновен по всички обвинения.

45-годишният Дерек Шовин бе заснет да притиска с коляно врата на Флойд повече от девет минути при арестването му. Видеозаписът, разпространен от медиите, предизвика вълна от протести в цялата страна срещу расизма и полицейското насилие.

Присъдата последва напрегнат триседмичен процес, който изостри напрежението в Минеаполис. На 12-членното съдебно жури отне по-малко от ден, за да стигне до решение, съобщи bTV.

Шовин може да бъде осъден на 12 и половина години затвор, тъй като няма предишни углавни престъпления. Прокурорите обаче настояват той да получи максималната 40-годишна присъда.

Стъпка към справедливостта

Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на бившия полицай Дерек Шовин за виновен „може да бъде гигантска стъпка напред“ за нацията в борбата срещу системния расизъм. По думите му обаче това не е достатъчно и не можем да се спре дотук.

Вицепрезидентът Камала Харис пък призова законодателите да приемат законопроекта „Флойд“, насочен към реформиране на полицейската дейност в САЩ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама