Комисията по ревизия стартира с девет приоритета

17:00, 21 апр 21 / Политика 25 2596 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Комисията по ревизията започва работата си с девет приоритета за четири години назад, докато се изпълни десетгодишния период, гласуван в пленарна зала. Ще бъде проверено и най-малкото държавно дружество в най-малкото населено място. Това заяви председателят на Комисията по ревизията в парламента Мая Манолова след първото заседание на комисията. 

Депутатите ще проверяват управлението на държавата през последните 10 години

Депутатите приеха стартов списък с първите девет приоритета с пълно мнозинство: 

- Разходваните финансови средства от Министерския съвет с постановления и решения за четири години;

- Сектор пътно строителство: Автомагистрали и пътища, в т.ч. и „Автомагистрали“ ЕАД, АПИ и свързаните с тях;

- Проект „Турски поток“ и „Булгартрансгаз“ ЕАД;

- Българска банка за развитие;

- Национална програма за енергийна ефективност;

- Финансирането на мерките за справяне с пандемията от Ковид-19;

- „Български ВиК-холдинг“ ЕАД, „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, „Монтажи“ ЕАД, „Монтажи – София“ ЕООД, ДП „Управление и стопанисване на язовирите“;

- Сделките на Софийската стокова борса с предприятията с повече от 50 на 100 държавно участие;

- Шестте държавни горски дружества.

„Очакванията към работата на комисията са огромни. Хората очакват истината за харчовете на публични пари, както и истински проверки за злоупотреби и нарушение. Обхватът на комисията покрива около 40 сектори с висок корупционен риск – органи, ведомства, дружества, програми и „черни каси“, в които се наливаше огромен финансов ресурс“, заяви Манолова в началото на заседанието.

Манолова обясни, че стартовият списък е изготвен на базата на най-големите направени разходи за последните четири години и по най-чувствителните за обществеността сектори с оглед на корупционния риск. Тя посочи, че повечето точки в този списък са направени по поредица журналистически разследвания, съобщиха от пресцентъра на гражданската фомрация „Изправи се.БГ“. 

По думите ѝ в Комисията по ревизията вече са постъпили десетки сигнали за нарушения. „Само на влизане в комисията ни съобщиха за 60 сигнала, които различни организации ще ни предоставят. Залети сме със сигнали от неправителствени организации и разследващи журналисти. Комисията ще работи с документи, по сигнали, както и ще се самосезира при публични данни за злоупотреби“, категорична бе Манолова.

ГЕРБ ще участва с „удоволствие“ в ревизия на Борисов

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама