Спасиха ли Гешев „като рохко яйце“?

14:29, 22 апр 21 / Политика 25 2191 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Парламентът одобри промяна, внесена от „Демократична България”, с която главният прокурор Иван Гешев вече е задължен да се явява пред парламентарната правна комисия за изслушване най-малко веднъж на всеки три месеца. Пред членовете на комисията Гешев ще докладва за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, законодателни промени, резултати в борбата с корупцията и др. Такава разпоредба съществуваше и досега, но шефът на държавното обвинение не беше длъжен да отговори на поканата на комисията.

Разпра избухна, когато депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи същото задължение да се вмени и на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС). Хамид се оплака, че единият от двамата на няколко пъти е канен в предния парламент, но не се е явил с обяснението, че има друга работа. Подразбра се, че има предвид шефа на ВКС Лозан Панов, пише „Сега“.

Гешев за специалния прокурор: Има предпоставки за произвол и нарушаване на права

„Така като сме ги подкарали по домова книга, г-н Хамид, да се възползваме от предимството на нашата парламентарна група – ние имаме арменски поп, да викнем и него”, саркастично реагира Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!”. И се зачуди: „Какъв въпрос бихме могли да зададем на председателите на върховните съдилища? Защо си осъдил, както си осъдил ли?”

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов посочи: „Има решение на Конституционния съд, което ясно казва: главният прокурор отговаря за прилагането на държавната наказателна политика. Противно на това, което един окръжен съдия в Пловдив беше казал, съдът няма политика. Затова Венецианската комисия ви принуди не да въвеждате процедура за отчетност на „тримата големи“, а на главния прокурор. Той упражнява различна власт, прилага държавна политика и затова е логично да бъде много по-близко до парламента и да се отчита пред него, за разлика от председателите на върховните съдилища, които са едни администратори”.

Предложението на Хамид Хамид обаче беше прието с подкрепата на собствената му партия, на ГЕРБ-СДС и на БСП. Това предизвика острата реакция на „Демократична България”. „Видя се отново задкулисието, което досега крепеше главния прокурор като рохко яйце”, нападна трите формации Стела Николова. Христо Иванов пък се обърна директно към соцлидера Корнелия Нинова: „Понеже се правеха тук големи изказвания за мнозинствата, искам да кажа: видя се мнозинството на главния прокурор”.

„Спокойно, главният прокурор ще дойде, ние ще подкрепим това предложение. Но вие няма да продължавате да криете Лозан Панов от Народното събрание”, закани се в отговор Хамид. Обади се и засегнатата Нинова, която излезе на трибуната, за да обяви, че процедурата за изслушване на шефа на държавното обвинение е била създадена в миналия парламент по искане на БСП. „Когато дойде г-н Гешев да си представи доклада от тази трибуна, ние гласувахме против доклада и тук пред очите му му поискахме оставката веднага. Така че не манипулирайте общественото мнение”, надхвърли се водачът на левицата върху Иванов.

При окончателното гласуване предложението за изслушванията на „тримата големи” беше прието с пълно единодушие – 189 депутати гласуваха „за”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама