Борисов обяви, че ГЕРБ ще върне мандата и прогнозира нови избори

08:49, 23 апр 21 / Политика 25 3167 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията ще върне мандата. Той го направи по типичния за него начин – чрез монолог във видео във Facebook от дома си, а около него на масата бяха предложеният за премиер Даниел Митов, председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

Борисов прогнозира, че новите партии в парламента няма да успеят да направят правителство и ще има нови избори. Той допусна, че в такава ситуация ГЕРБ ако не е първа политическа сила в парламента, то ще бъде втора. „Те няма да направят правителство – страх ги е. Безотговорна работа. Европа е все още заклещена в пандемия, финансовото състояние на държавите лети надолу. Новите бюджети трябва да предвидят милиони за ваксини – а ние сме подсигурили всичко, което е необходимо за пандемията“, категоричен е Борисов. Според него ГЕРБ е оставила на „Има такъв народ“ най-стабилната държава за всички времена.

„Ако това е целта им – да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията“, коментира той. Борисов даде нареждане на ГЕРБ да приемат всички предложения на другите партии в парламента, за да видят хората, как няма да се справят.

Депутатите в надпревара кой е най-големият душманин на ГЕРБ

Борисов разкритикува работата на 45-ото Народно събрание, като посочи, че веднага са се хвърлили върху лобистки поправки, а не се интересуват от плана за възстановяване. 

Видях как се метнаха на депутатските „Мерцедес“-и. Първите решения бяха да си направят заплатите над 10 000 лв. И видях как се върна най-порочната практика – гласуването с чужди карти. И то от „Има такъв народ“. Те все още не знаят, че преките излъчвания носят и риск. Живите предавания трябва максимум да стоят, за да видят хората за какво става въпрос. Чухме как трябва да се режат крайници на политическите опоненти, как не трябва да се дава думата на опозицията. Все неща, за които ни обвиняваха“, заяви Борисов. „Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот – татко ще ми купи колело, ама след 4 години. И защо? Имат брутално мнозинство – над 160 депутати“.

Спасиха ли Гешев „като рохко яйце“?

Той коментира и приетите вчера промени, с които депутатите задължиха главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС да се явяват на всеки три месеца в парламента. „Това е абсурд за мен. Адвокатите на мутрите вижте как гласуват – до обед те ще защитават престъпниците в своите кантори, а следобед привикват главния прокурор и съдиите да им се отчетат по тия дела. Те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, като адвокатите на престъпниците им задават въпроси“, попита реторично той.

Борисов направи и своя прочит на изборите: „Съжалявам, че тези хора не са се събличали по физическо дори да играят - да си 5-и или 6-и в класирането и да обясняваш как първият се е провалил и да говорят, че те са едва ли не новото, което харесали хората… Ако имаше умна политическа класа, те щяха да разчетат това, което казва народът. Той казва – ГЕРБ трябва да е в управлението и ГЕРБ трябва да бъде контролирана от 5-ите и 6-ите партии. Те ни казаха – много направихте, но и много трябва да промените и да направите. Казват ни – вие направихте много, но и вие на определени моменти може да сте били надменни и арогантни, за това ще сложим тези да ви контролират. Това е моят прочит на изборите“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама