На първо четене: Гласуване с машини, а в чужбина – и по пощата

14:02, 23 апр 21 / Политика 25 3139 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След няколко часа дебати единодушно парламентът прие промени в изборните правила, внесени от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, сред които - гласуване само с машини, видеонаблюдение при отчитането на резултатите, гласуване по пощата в чужбина, отпадане на ограничението за секции извън ЕС, район „Чужбина“, но след преброяването тази година, нова Централна избирателна комисия, избрана по процедура на президента по предложение на партиите в националния, но не и в Европейския парламент.

На второ четене обаче се очаква да бъде прието със сигурност видеонаблюдението при отчитането на резултата и машинното гласуване, за което се обявяват и БСП и ДПС. Сега ГЕРБ подкрепи всички законопроекти и ако действа така и на второ четене, ще има и гласуване по пощата в чужбина. Другите стари партии са против, пише „Дневник“.

„Има такъв народ“ не са се отказали от мажоритарния вот

Второто четене се очаква да е другата седмица, тъй като беше даден срок от три дни за предложения между първо и второ четене.

Имаше още пет законопроекта, които не бяха приети. ГЕРБ остана сама и никой не подкрепи мажоритарните избори за народни представители. То предизвика и най-голям спор, тъй като партията на Бойко Борисов обвини „Има такъв народ“, че се отказва от него. Тезите на ГЕРБ, че двете партии имат мнозинство и могат да приемат точно районирането, предложено преди пет години от „Шоуто на Слави“. А тези на „Има такъв народ“, че такава сериозна промяна не може да се направи за една нощ, но ще е факт за следващите редовни избори. Накрая Тошко Йорданов обяви, че ако има правителство, ще се направи сега, а ако няма - след предсрочните избори.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов посочи, че ако се отиде на предсрочни избори трябва да има поправен Изборен кодекс. „Този, който в момента действа трябва да бъде поправен, така че да бъде максимално честен. Ако това Народно събрание има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи. Затова ние искаме в този Избирателен кодекс, който предлагаме накрая да се запише, че следващите редовни парламентарени избори ще бъдат мажоритарни, за да може това нещо да се изработи“, посочи той, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама