Ректорът на УНСС: Не е имало политическа агитация

16:30, 23 апр 21 / София 25 3711 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров твърди, че не е имало политическа агитация пред сградата на образователната институция при посещението на премиера Бойко Борисов на 2 април. По думите му причината за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски са необосновани и неверни негови твърдения в социалните мрежи. 

„Аз вече имах възможност да изложа своите доводи пред Ректорския, Ректорско-деканския и Академичния съвет на университета и те са свързани с необосновани и неверни твърдения в публикация в социалните медии, че на главния вход на УНСС е имало надписи „Бюлетина № 28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“, и че е извършвана политическа предизборна агитация на територията на университета от бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетското ръководство в зала „Тържествена“, заяви проф. Димитров за „OFFNews“

Според него чрез публикацията си доц. Осиковски е въвел в заблуждение обществото. Особено заради споделените снимки от 2019 година, които не са правени в периода на тазгодишната предизборна кампания. Той също така твърди, че са спазени всички процедури по Кодекса на труда и към момента решението за неговото уволнение няма да бъде променено. 

Гласът на несъгласието като имунитет срещу потенциална заплаха

Доц. Осиковски пък смята, че публикацията му не е довела до уронване на престижа на университета. „Тя беше направена в опит, и в голяма степен успя, за съживяване на престижа му. Когато се появяват гласове на несъгласие, на възражение, на притеснение - това винаги свидетелства за наличие на добър вътрешен имунитет на общността срещу потенциални заплахи на хоризонта“, посочи той в интервю за същата медия. По думите му всичко, което е направил, е било за доброто име на университета.

От Асоциацията на европейските журналисти и Съюза на българските журналисти защитиха преподавателя от катедра Медии и масови комуникации“. Според тях неговото уволнение буди възмущение срещу посегателството върху свободата на словото. 

Припомняме, че вчера стана ясно, че доц. Мартин Осиковски бе уволнен дисциплинарно от УНСС само няколко седмици след като символично освободи всички свои ръководни позиции. Действията му бяха в знак на протест срещу превръщането на образователната институция в „снимачна площадка“ на предизборната кампания на Бойко Борисов. 

В негова защита бе изготвена и петиция от студенти и преподаватели, които се възмущават от решението на ръководството на университета.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама