Метрото вече стига до Горна баня

17:35, 24 апр 21 / София 25 4218 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Третата линия на метрото в София вече стига до кв. „Горна баня“. Над 50 хил. души ще могат да стигат за 12 минути до центъра с най-удобния и екологичен транспорт, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на втория участък от третата линия на метрото.

Така от днес метромрежата на София става 52 км, като 80% от тях са изградени в последните 12-13 години. Третата линия на метрото е с нова автоматика и системи за контрол на движението.  

Столичният кмет се похвали, че заедно с метрото са изградени и 3 буферни паркинга за 700 автомобила, както и връзка на подземния транспорт с ж.п. линията „София-Перник“. 

Последен мандат: Фандъкова няма да е следващият кандидат кмет на ГЕРБ в София

Фандъкова заяви, че има общински съветници с амбиции и претенции, които смятат, че строителството на метрото трябва да спре. Тя обаче бе категорична, че няма да позволи това да се случи. 

„Този участък е готов и вече гледаме към следващите – 3 км през район „Подуяне“ до „Левски Г“ и 6 км – от Военна академия „Г. С. Раковски“ през кв.„Гео Милев“, кв.„Слатина“, зала „Арена Армеец“ до Окръжна болница.“, посочи също Фандъкова, като отбеляза, че трябва да се резервират и териториите за бъдещо продължение на метрото до „Студентски град“, Околовръстния път през „Люлин“ и до Симеоновския лифт“.

По предложение на кмета на София в следващия месец главният архитект на София има задача да изготви изменението на плана за регулация за обезпечаване на разширението на метрото от бул. „Черни връх“ през „Витоша ВЕЦ Симеоново“ до бул. „Симеоновско шосе“. Така обезпечаваме 3 нови метростанции и продължаваме плана към Студентски град.

Кметът на София информира, че е на финала и процедурата за удължаване на метрото от метростанция „Люлин“ с междинна станция между 2 и 3 м.р. в ж.к. „Люлин“ до Околовръстния път.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама