Ако „Има такъв народ“ се откаже от мажоритарната система, ще бъде катастрофа

16:40, 24 апр 21 / Политика 25 2893 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ако „Има такъв народ“ се откаже от мажоритарната система, това ще е катастрофа. Това заяви Иво Сиромахов, който е един от сценаристите на „Вечерното шоу на Слави Трифонов“, в ефира на БНР

За разлика от голяма част от колегите си, част от които дори станаха депутати, Сиромахов не е член на „Има такъв народ“.

В коментар на споделеното от него мнение във Facebook, че  „човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента“, Иво Сиромахов обясни, че няма закачка в този негов статус и изрази мнение, че партията на Слави Трифонов няма да се откаже от идеята си за мажоритарен вот. Според него просто все още им трябва време, за да изготвят предложенията си.

Той посочи, че трите партии на протеста „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“ искат промяна и отбеляза, че повече неща ги обединяват, отколкото разделят: „Важно е те да действат заедно. Големият въпрос не е кой ще направи правителство, а какви промени са нужни в държавата“. Сиромахов уточни, че спешните неща, които трябва да се случат, са промени в съдебната система и избирателния закон. 

Той коментира и старите партии в парламента - ГЕРБ, БСП и ДПС. Според него докато те са мнозинство, ще настояват да се запази „олигархичният модел, при който икономиката е изцяло зависима от държавата, а съдебната власт е подчинена на управляващата партия“. „При този модел няма разделение на властите, те се управляват от едно място“, смята той. 

По думите му в момента в парламента ГЕРБ, БСП и ДПС са готови да подкрепят всякакво правителство, което според него е абсурдно. „Очевидно, че имат някакви други интереси, заради които те настояват на всяка цена да са във властта. Никога не е било досега партиите да казват, че ще подкрепят всякакво правителство“.

Сиромахов прогнозира, че са много възможни предсрочни избори тази година.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама