Ректорът на УНСС ще върне доц. Осиковски срещу доказателства за агитация

15:20, 25 апр 21 / Политика 25 3003 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Премиерът в оставка Бойко Борисов отрече да е правил агитация в УНСС по време на предизборната кампания. Това стана ясно от неделното му събрание в хола на дома му с трима министри в оставка - Костадин Ангелов, Красен Кралев, Красимир Вълчев и кандидата за премиер Даниел Митов. То беше излъчено „на живо“ във Facebookа му. 

Припомняме, че преди дни преподавателят от катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС доц. Мартин Осиковски бе уволнен дисциплинарно, след като седмици преди това освободи всички свои позиции. Действията му бяха в знак на протест срещу посещението на Бойко Борисов в образователната институция. Според него премиерът е превърнал университета в „снимачна площадка“ по време на предизборната кампания. 

Борисов обаче твърди, че това не е така и съвсем случайно в предизборния ден са се отбили до университета. По думите му и преди е имал няколко покани за откриване на новия корпус, но ги е отказвал. „Един ден, когато на сутринта откривахме суперкомпютъра в София Тех Парк, минахме пред института и спряхме отвън, без да има никакви студенти и преподаватели. Само ректора дойде, за да благодари за отпуснатите средства. Отвън, без да стъпим вътре, камо ли да правим агитация, само пожелахме успех на преподавателите и студентите в едно едно прекрасно висше учебно заведение“, разказа Борисов с невинен тон. 

Премиерът в оставка разказа и предисторията защо този университет му е присърце: 

„Преди няколко години, когато Влади Горанов (бел. ред. - Владислав Горанов) беше финансов министър, бяхме в УНСС, където имаше един зарязан груб строеж. Това трябваше да бъде корпус, в който да учат студенти и да има топла връзка към основната сграда на института. Горанов категорично отказваше да го плати и за това ние отидохме на място и го принудих да отпуснем общо към 12,5 млн. лв., за да подпомогнем едно от най-големите учебни заведения. Решихме с парите на данъкоплатците да помогнем. Корпусът стана прекрасен, изгради се“. 

Хазарта за скандала в УНСС: Подмазвачът бърза да оближе там, където не е помолен

Защо искат да ни забъркат в тази тема? Ако нещо нередно сме направили - да го кажат. Ако си имат вътре в института някакви проблеми - да си ги решават. Ние сме спрели, както всеки може да спре пред този факултет и да си го снима, да си го покаже и изкоментира. При цялото ми уважение, нито познавам доцентите, нито професорите, нито искам по какъвто и да било начин да ни забъркват“, изтъкна той. 

По думите му много други партии са правели агитация във висшите учебни заведения, но ГЕРБ никога не са си позволявали. Ние само им строяхме салони, зали, аули и ги оборудвахме. По никакъв начин не сме правили кампания там“, подчерта министър-председателят в оставка. 

Ректорът на УНСС: Не е имало политическа агитация

Ректорът на УНСС ще върне на работа доц. Осиковски срещу доказателства 

Малко след обясненията на Борисов, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров заяви, че уволненият доц. Осиковски може отново да се върне на работа, но при условие - да предостави поне едно доказателство за агитация в учебното заведение.

Публично призовавам да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) - но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г. Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно- единствено условие - когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България, посочва ректорът в своя позиция, разпространена до медиите.

Пълния текст на неговото изявление може да видите тук.

Уволнението на доц. Мартин Осиковски предизвика бурна обществена реакция. В негова защита бе изготвена и петиция от студенти и преподаватели, които се възмущават от решението на ръководството на университета. Асоциацията на европейските журналисти и Съюза на българските журналисти също защитиха преподавателя от катедра Медии и масови комуникациикато заявиха, че неговото отстраняване буди възмущение срещу посегателството върху свободата на словото. Студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет Св. Климент Охридски“ също излязоха с остра позиция в защита на доц. Осиковски. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама