Откриха най-близката черна дупка до Земята

16:30, 25 апр 21 / Любопитно 25 2342 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учени от университета в Охайо откриха уникална черна дупка, която счупи два астрономически рекорда наведнъж.

Тя се намира най-близо до всички останали до нашата Слънчева система - разстоянието до нея е почти три пъти по-малко, отколкото до предишния „рекордьор“. От всички подобни обекти, откривани някога, този е най-малкият. Дотолкова, че да не се вписва в съществуващата класификация - за нея ще трябва да измислите нова категория, пише BBC.

Пускат парфюм с аромат на Космос

Черната дупка може да се нарече „мъничка“ само по космически стандарти - тя все още е около три пъти по-тежка от Слънцето, тоест почти милион пъти масата на нашата планета. 

Тя се намира в същата галактика Млечен път, в която сме и ние, в съзвездието Еднорог, но все още е на около 1500 светлинни години от Земята. По космически стандарти обаче това наистина е почти на един хвърлей. За сравнение, свръхмасивната черна дупка Стрелец A, разположена в центъра на Млечния път, е около 18 пъти по-далеч от Земята.

Астрономи откриха свръхрядък тип галактика

Авторите на откритието вече са успели да нарекат черната дупка Еднорог - заради уникалността и местоположението му, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама