Накъде гледат кандидат-студентите след Брекзит?

11:00, 26 апр 21 25 2735 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След Брекзит се появиха нови финансови условия за европейските студенти, които правят образованието във Великобритания достъпно за доста ограничен брой българи, каза Таня Тодорова, старши консултант в „Едланта“, която е една от големите български агенции за образование в чужбина. Тя разказа за Topnovini.bg за разнообразните дестинации, алтернативи на Великобритания, както и за професиите на бъдещето.

По думите ѝ с излизането на Великобритания от ЕС, българските кандидат-студенти са били изправени пред сериозни затруднения. Причината е, че европейските студенти вече не се ползват със статута „home students“. Таксите за образование във Великобритания варират от 9 250 до 36 000 паунда на година, в зависимост от специалността и университета.

До 6 месеца без виза във Великобритания от догодина

За да привлекат европейски студенти, само няколко британски университета са замразили таксите за тази година. А изгодните студентски заеми, които Великобритания отпускаше до преди няколко месеца, вече са недостъпни за студентите от ЕС.

От „Едланта“ отбелязват, че много европейски университети, които се ползват с отлична репутация, са реагирали бързо на създалата се ситуация. Те са разширили обема на програмите, които се предлагат на английски език.

След Брекзит българите отиват да учат в Германия, Австрия, Нидерландия

Така към страни като Германия, Австрия, Нидерландия и Дания, които от години привличат интереса на българските кандидат-студенти, сега се добавят Белгия, Ирландия, Италия, Испания, Унгария, Чехия, Швеция. Япония пък се оказва една от най-популярните страни извън европейските дестинации.

Снимка: CanStockPhoto

Какви документи са необходими за кандидатстване?

Документите, необходими за кандидатстване в гореспоменатите държави до голяма степен се припокриват: академична справка, мотивационно писмо, CV, препоръка от учител, както и сертификат за владеене на английски език на високо ниво.

„Ние съветваме кандидат-студентите да се фокусират върху международно признати сертификатни изпити като IELTS, TOEFL и Cambridge. Поради ситуацията с COVID в момента, много от университетите приемат също резултати от изпити като TOEFL home и Duolingo. Що се отнася до сертификати за владеене на немски език, също има възможност за избор между TestDaf, DSD, Telc и Goethe zertfikat“, сподели Тодорова.

А за голяма част от креативните специалности като дизайн, архитектура и други, се изисква и портфолио. Специалистите от агенцията съветват да се започне работа върху него още от 10-и, но най-късно 11-и клас.

Кои са професиите на бъдещето?

В изброените по-горе страни, освен образование на високо ниво, но на разумна цена, българските кандидат-студенти могат да получат достъп до т.нар. „професии на бъдещето“. Биомедицинското инженерство, Космическо право, Биоинженерството, Устойчиви иновации са само малка част от професиите на бъдещето, които обещават реализация и отлично заплащане.

Космическото право е специалност, която се предлага в Люксембург и Нидерландия. Подобно на морското и въздушното, то е клон на международното право.

Съчетаващо биология и химия с инженерни науки, Биоинженерството е изключително приложимо в сферите на околната среда, земеделието, медицината и индустрията, а това го прави и една от най-бързо развиващите се в специалности към момента.

В Нидерландия, Германия и Дания, силно застъпени са специалности като Устойчиви иновации, Управление на природните ресурси и Екология.

Таксите и крайните срокове за кандидатстване за всички страни, може да откриете в сайта на „Едланта“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама