Facebook-a ми е много по-добър от Facebook-a ти

12:40, 26 апр 21 / Политика 25 2617 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Добре, че има Facebook. Едно съобщение и след това ние трябва да си правим другите изводи“, така Бойко Борисов коментира във Facebook решението на Слави Трифонов да не съставя правителство, което самият Трифонов съобщи във Facebook.

Има една известна поговорка, гласяща „присмял се хърбел на щърбел“. Има и една друга, според която „преди да посочиш някого с пръст, трябва да погледнеш първо себе си“. А в това отношение Бойко Борисов и Слави Трифонов си приличат повече, отколкото се различават.

„Има такъв народ“ няма да състави правителство

И Борисов, и Трифонов обичат Facebook. Ако използваме футболната терминология, можем да кажем, че и двамата до момента успешно „финтират“ журналистите, като предпочитат да играят на полето на социалните мрежи. Няма да излъжем, ако кажем, че и двамата изкараха предизборната си кампания във Facebook и то по еднакъв тертип – чрез живи включвания и постове. Което от своя страна си е наистина гениално – говориш си това, което искаш, без да ти се налага да търпиш неудобни въпроси. Още Хитлер го е измислил.

И предизборната Facebоок кампания даде резултат – ГЕРБ и „Има такъв народ“ влязоха като първа и втора политическа сила в парламента. За сравнение може да отбележим, че тези, които си причиниха дискомфорта три месеца в дъжд и пек да викат по площадите и всеки ден да мислят какво ново да хвърлят по сградата на Министерския съвет, едва преминаха 4%-ната бариера. А голяма част от онези, които влязоха в телевизионните студиа, останаха под нея.

Борисов нарече Трифонов страхливец

Ако до този момент сме си мислели, че медиите са четвъртата власт, то те бяха детронирани именно от Facebook. Политиците отнеха достъпа на журналистите до себе си, като така индиректно ги подчиниха. Защото все още няма главен редактор, който да „отреже“ от телевизионната си или радио емисия живите включвания на първите политически мъже в държавата. Все още няма главен редактор, който да не прекъсне програмата заради монолога на премиера във Facebook. Или съобщението на Слави Трифонов, че ще върне мандата за съставяне на правителство.

И игнорирането на медиите се оказа успешен модел. По време на предизборната кампания и Борисов, и Трифонов сами контролираха информацията. Бойко Борисов предпочиташе да говори от офиса, джипа или дома си пред камерата на пиарката си. А Слави Трифонов забрани на кандидатите си за депутати да припарват до телевизионните студа, докато самият той се изявяваше единствено във Facebook. Борисов представи кандидатите си за министри на живо от болницата. Трифонов обяви експертите в партията си също там.

И през следващите месеци ще видим още от същото. Все по-голяма става вероятността от предсрочни избори, където отново ще си мерят фейсбуците.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама