ЕК съди „AstraZeneca“ заради доставките на ваксини

16:50, 26 апр 21 25 2855 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската комисия е завела дело срещу производителя на Covid ваксината „AstraZeneca“ заради неизпълнение на предварителното споразумение за доставки.

Искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС. По-рано ЕК съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.

„AstraZeneca“ отново забавя доставката на ваксини за ЕС

До края на март производителят трябваше да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни 100 милиона. До края на миналия месец от „AstraZeneca“ са доставили едва 30 милиона дози. До юли договорът предвиждаше осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона, съобщи говортел на ЕК, цитиран от БТА.

Без „AstraZeneca” за жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

Междувременно ваксината на този производител бе подложена на задълбочена проверка след съобщения от държави от ЕС и от Великобритания за редки случаи на тромбози след имунизацията на пациенти. Европейската агенция по лекарствата потвърди, че вероятно има връзка между ваксината и тромбозите, които в някои случаи водят до смърт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама