„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: „Левски“ не заслужава това унижение

10:00, 29 апр 21 25 5556 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

Телевизията ми дава публичност вече 20 години, но в забързаното ѝ темпо някак си често няма място за общественозначимите въпроси, които наистина ме вълнуват. Затова в рубриката „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“ ще обръщам специално внимание на теми, които в студиата и в интервютата едва ли ще ме попитат, а ми се струва, че има какво да кажа. Така или иначе в социалните мрежи това вече е масова практика... нека и аз стана част от нея.

По принцип с напредването на възрастта все по-малко отговарям на определението футболен фен. Не следя редовно нито чуждите първенства, нито Шампионската лига, а присъствието ми за една година в Управителния съвет на „Левски“ успя да убие в мен и запаления фен на родния футбол. Разбира се, като потомствен левскар винаги ще си остана такъв, но честно казано отдавна не се паля на футболни теми.

Колкото и да ме боли за това, което се случва с „Левски“ всяка седмица, досега в тази рубрика се спирам на събития, които ми се струват по-важни, а и едва ли съм най-удачният човек, който трябва да анализира случващото се с любимия ни отбор. Причината да отделя днешния текст на ставащото с „Левски“ е, че искрено вярвам, че милионите му фенове не заслужават тази безкрайна агония.

Няма друг български отбор, който да може да акумулира такава любов, и няма друг български отбор, който да може да събере милионите, които феновете му осигуриха в последната малко повече от година, за да го има. От уважение към тези хиляди българи, които ежеседмично страдат с любимия си отбор, е крайно време това унижение да спре. Като обикновен запалянко продължавам да вярвам в сегашното ръководство на отбора, но има поне два въпроса, на които нямам отговор.

Как е възможно чисто икономически да се намерят бизнесмени, обичащи ЦСКА, които да издържат два червени отбора в първата шестица на първенството, плюс тима на Царско село, който също можем да причислим към тази група? Без значение от конюнктурата и че някои от тях помежду си са във война, всички те в сърцата си са червени. А „Левски“, който има поне толкова или по-вероятно повече фенове в страната и отчетливо по-голям брой в София, където са съсредоточени парите, да не може толкова време да намери по-сериозна финансова подкрепа. Без значение от дълговете, просто не звучи логично.

Дори и да приемем, че правилният модел за издръжка на един отбор е пазарният, а не съществуващият в България, за да се стигне до там, клубът трябва да измине определен път, а без начална финансова инжекция това няма как да се случи. Разбира се, 2020 г. и 2021 г. не са най-добрите години за търсене на спонсори, но все пак ми се струва, че нещо остава скрито от широката публика, а когато нещо остава скрито, обикновено мирише на политика. Отново повтарям, бизнесмени, симпатизиращи на ЦСКА, издържат три отбора в първата ни лига. Три, а ние можем да останем без един.

Вторият проблем е не по-малко важен. Как е възможно, при положение, че в ръководството на „Левски“ са хора с огромна журналистическа биография, като Павел Колев и Ивайло Цветков – Нойзи, то по никакъв начин да не може да комуникира с феновете си каква е концепцията и визията за това, което предстои? Мисля, че както изброените, така и Наско Сираков са достатъчно умни хора, за да намерят начин да обяснят и да дадат някаква визия и перспектива, защото в противен случай следващия път феновете няма да имат воля да спасят отбора.

Наистина не мисля, че най-многобройните привърженици в България заслужават всичко, което преживяват в последната повече от година. Лично за мен много по-срамно беше събличането на Ивайло Петев преди време, отколкото многото загуби този сезон, защото „Левски“ носи определени ценности и те са най-важни. И все пак за мнозинството левскари последната година е върхът на един десетгодишен кошмар. Кошмар, който все някога трябва да свърши.

Колкото и безнадеждно да изглежда всичко в този момент, нека не забравяме, че „Левски“ е минал през Сталинизма и 50-те години, през събитията от 1968 г., мачкан е, сливан е, преименуван е и пак е възкръсвал. И това ще мине. И преди и сега „Левски“ значи свобода!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил Найдев 09:51, 30 апр 21

И още нещо!
Феновете!
Не може да има фракция която пречи на отбора,заради която Левски плаща огромни глоби,въпреки лошото си финансово състояние:
Скандират расистки фрази влизат на терена ,и за най голям срам се бият с нормалните левскари,които са отишли даже с децата и жените на мач!А това са все пак пари на клуба който те така фанатизирано"обичат"!
Те са един тумор към нашия отбор!
Това също трябва да се изкорени!
Обичайте истински нашия Левски!
Това по горното не е обич!
Имам чувството че това са внедрени в агитката ни вражески фенове!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама