„Маркет линкс“: 1% разлика между ГЕРБ и „Има такъв народ“ при предсрочни избори

10:25, 29 апр 21 / Политика 25 2865 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Под 1% е разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов при провеждането на предсрочни парламентарни избори. Това показва проучване на общественото мнение направено от „Маркет линкс“ по поръчка на bTV и финансирано от двете организации. Изследването е направено преди депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС да бламират работата на парламента в сряда.

Кой е предателят в парламента?

В него са взели участие 1 053 лица над 18 години, в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а „Има такъв народ“ около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5 %, следвани от „Демократична България“ с 11,9%, ДПС с 9,4% и „Изправи се, мутри вън“ с 5,9%.

„На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила“, коментира социологът Добромир Живков в ефира на bTV. 

Висока изборна мобилизация

60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие. Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

Има много висока степен на политизация на българското общество“, смята Живков и отбелязва, че тези, които при предишните анкети са заявили, че по-скоро ще гласуват, вече се местят в групата на гласуващите със сигурност.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария. „Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет“, казва социологът Добромир Живков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама