Скоро ще има много ефективно лекарство срещу коронавируса

09:27, 30 апр 21 25 3328 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус. Няколко огромни компании хвърлят невероятни средства, за да достигнат до него. Някои от тях са много близко. Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да ползваме в болниците и до голяма степен решава проблема с тежкото протичане, то ще е от голяма полза. Вероятно това ще бъде много скъпо, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Той припомни, че ЕК вече води преговори за доставки на ваксини за 2022 година. И подчерта, че досега не се е случвало да има изхвърлени флакони с ваксина в нито един имунизационен пункт в страната.

Достъп до ваксина имат всички, няма значение дали са здравно осигурени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на „AstraZeneca”, коментира Кунчев.

Бой за ваксини

Здравният инспектор определи скандала и разразилото се напрежение между лични лекари и охраната на столичната РЗИ като много неприятна картина. Той подчерта, че е имало график, който не се е спазвал.

Лични лекари се сбиха с охраната на столичната РЗИ

Ясно е, че проблем има. Това, което успяхме да направим, е програма, която да тръгне от 11 май. Тогава всеки личен лекар ще получи ден и час, в които да получи ваксина. Ако се окаже, че тази електронна система не позволи въвеждането на ред, обмисляли сме и откриването на външни пунктове”, каза доц. Кунчев и изрази увереност, че ситуацията ще се нормализира след старта на електронната система.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама