Японски сумист почина след травма по време на двубой

11:47, 30 апр 21 / Спорт 25 3317 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Японски сумист почина месец след падане на главата си по време на двубой. Видеото на 28-годишния Хибикирю, който лежеше в безсъзнание за няколко минути преди да получи медицинска помощ, предизвика вълна от критики и въпроси относно това защо няма медицински лица около татамито.

Нискоразрядният сумист, чието истинско име е Мицуки Амано, е бил в болница от 26 март насам. Починал е от остра респираторна недостатъчност, обявиха от Японската федерация по сумо в свое изявление. „Нека душата му почива в мир“, се казва в съобщението.

Лекарите на сумо сблъсъци не седят близо до татамито, като по традиция се изчаква сумистите да се изправят сами, след като бъдат хвърлени или паднат. Хибикирю също така е бил обърнат по гръб от съдии, което според мнозина експерти е трябвало да бъде извършено от тренирани медицински лица, имайки предвид риска от травма на гръбначния стълб.

Асоциацията по сумо сподели, че „не е изяснена връзка между смъртта на сумиста и травмата му на този етап“. „Относно това как ще подобрим спешните медицински системи, ще обявим, когато официално вземем решение“, каза говорител за АФП.

Няколко японски всекидневници писаха, че сумо асоциацията обсъжда промени, включително поставянето на лекари до татамито, какъвто е случаят в професионалния бокс. Няма информации за други подобни фатални инциденти, но опасностите и медицинските стандарти в спорта са в центъра на вниманието, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама