Кога ще има падащи звезди над България?

16:10, 30 апр 21 / Любопитно 25 3091 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При ясно време в ранните часове на четвъртък – 6 май, над България ще можем да наблюдаваме между 15 и 30 бели метеора. Това съобщи Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН. „Падащите звезди“ са част от метеорния поток Ета-Аквариди, активен между 19 април и 28 май.

Частиците са образувани от Халеевата комета. Радиантът или видимата точка, от която се появяват метеорите, се намира в съзвездието Водолей. По това време то ще е сравнително ниско над Южния хоризонт. Тогава Луната ще е осветена около 30% и това може да затрудни наблюденията.

Затова астрономите препоръчват да очакваме „падащите звезди“ извън населените места, където няма светлинно замърсяване. Ефективни наблюдения може да се провеждат до около 4.50 ч. сутринта на 6 май, защото след това предстои изгревът на Слънцето, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама