Забраната да се гласува с хартиена бюлетина е скандална

10:05, 01 май 21 25 3195 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав, коментира в ефира на БНТ говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Новите изборни правила: По-малка ЦИК, машинен вот, повече секции в чужбина и още...

Според него в последните приети промени в изборното законодателство има „абсолютно неприемливи неща“. „Най-скандална е забраната да се гласува с хартиена бюлетина, тоест да се ползват само устройва. Такова нещо няма никъде по света. Сигурен съм, че това не е в хармония с Конституцията”, категорично заяви Димитров.

Говорителят на ЦИК призова омбудсманът Диана Ковачева да се намеси, защото „това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вота".

По думите му ползването на машина и хартиена бюлетина дава представа къде какво се е случило. „Може да сравните единия файл с другия файл, да видите има ли големи отклонения или няма, да видите къде са екстремните стойности. В момента това, което се прави, е каквото произведе Сиела", в случая Смартматик" или тайванският създател на софтуера, това ще е резултатът".

За него не е ясна целта на провеждането на избори по новоприетите от депутатите правила. Не знам дали ще се правят избори, за да има резултат, или ще се правят избори, за да има хаос", добави Димитров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама