Емпайър Стейт Билдинг на 90 години

15:37, 02 май 21 / Свят 25 3651 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк навършва 90 години. Небостъргачът, който получава името си от неофициалното име на щата Ню Йорк, е пуснат в експлоатация в разгара на Голямата депресия на 1 май 1931 г. и беше най-високата сграда в града почти четири десетилетия. Държеше този рекорд в света в продължение на 23 години.

В същото време скоростта на изграждане на 102-етажния небостъргач също е рекордна - 3439 души го построяват за една година и 45 дни. Церемонията по откриването на сградата е проведена от тогавашния президент на САЩ Хърбърт Хувър, който пръв включва осветлението в Емпайър Стейт Билдинг. На същото събитие присъства и губернаторът на Ню Йорк Франклин Рузвелт, който през 1933 г. става следващият държавен глава.

Сградата става световно известна с последната сцена във филма за Кинг Конг (1933 г.). Поради икономическата криза офисите в сградата са напълно заети едва след 10 години, поради което в ранните му години нюйоркчани шеговито го наричат Empty State Building (от английски „еmpty” - празен). Сградата започва да носи печалба едва 20 години след откриването й, пише БГНЕС. 

През 1952 г. на върха е инсталирано телекомуникационно оборудване, а през 1964 г. горните етажи на небостъргача получават свое уникално осветление, чийто цвят се променя в чест на значими събития. Въпреки въвеждането на нови технологии за работата на съвременните компании, външността и входните фоайета, проектирани в стил Арт Деко, остават непроменени, а всички плочи с имената на заведения и фирми, разположени на приземния етаж, са направени от метал и с шрифт, който е бил популярен през 30-те години на XX век.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама