Борисов: В изборното състезание единият отбор ще има и съдиите

10:15, 03 май 21 / Политика 25 3285 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Началото на седмицата в политически план започна с брифинг на ГЕРБ. Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов разкритикува всички изборни промени – от тези за ЦИК до машинното гласуване. За следващите избори Борисов използва думи като „безсмислено състезание“ и заговори за фалшификации.

Отговорникът за изборния хаос се казва Румен Радев, а инструментът Слави Трифонов“, заяви Борисов. „Приемат закон на Разпети петък, целта беше една единствена- ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент“.

Новите варвари погазиха не само Конституцията и законите, но и превъртяха и времето - никога не се е случвало за една нощ да се приеме изборен закон и да бъде обнародван в „Държавен вестник“, посочи Десислава Атанасова. „Радев и времето е овладял вече“, коментира иронично Борисов.

Кой ще е председател на ЦИК? Нормално е да бъде от най-голямата парламентарна сила. Това е демокрацията, така е решил народът. А ако политическите партии не му дадат удобните хора, ще ги назначи ли или ще каже дайте други?“, попита лидерът на ГЕРБ.

Инсинуациите, че президентът избира ЦИК са евтина пропаганда

Борисов обяви, че ГЕРБ още нямат кандидати за новата ЦИК, „защото няма методология какви трябва да са“. „Може да са само шампиони по шах или планинско ориентиране. Не е смешно, трагично е. Защото има за една нощ обнародване в „Държавен вестник“, как не ги беше срам да накарат хората да работят на Разпети петък“.

„Има още по-смущаваща терминология, която се въведе. Какво значи в един закон да напишеш при възможност? За видеонаблюдението кой ще определи тази възможност, бе? Сиреч ще имаме състезание, в което единият отбор ще има и съдиите?“, заяви Бойко Борисов.

Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и откъде ще купят машините? Това няма ли да се обжалва, ако има други кандидати? Или вече е избрана фирмата? Как ще разнесат машините до Америка, Австралия, Азия? С тирове, лодки, платноходки, самолети? Или вече и там са създали организация на фалшифициране?“, запита Борисов.

Всяко нещо направено на Разпети петък има кой да го съди“, посочи Борисов и заръча на парламентарната група на ГЕРБ: „Няма да внасяте Изборния кодекс в Конституционния съд. Оставете ги да видят българите какво са сгрешили и какво са направили. Няма да го обжалвате“.

Новите изборни правила: По-малка ЦИК, машинен вот, повече секции в чужбина и още...

Не въздъхвайте госпожо, тепърва ще въздъхвате“, обърна се той към жена в залата, но не стана ясно коя е тя. „И аз въздъхнах в първия момент, като виждам как десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат в поредното безсмислено състезание. И тогава няма да направят правителство и ще продължи служебното на Радев, това е целта“. „Бедна държава със стотици милиони за избори, не го разбирам така“.

Кой ще ни оправи отношенията след 2 месеца, като имаме обединител, а не разединител на нацията?“, попита Борисов. Той отново подчерта, че няма да се кандидатира за президент на следващите избори. А какъв човек ще предложи ГЕРБ - „умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток. „Такъв ще бъде, различен, коренно различен от разединителя на нацията“.

Българският народ има страшен инстинкт. Когато бяхме надменни и не управлявахме както трябва, народът ни натисна веднага. След това видя, че се поправяме и ни даде втори шанс. Народът е мъдър, слуша и чете и ще започне да си задава въпросите, които и ние си задаваме. Дори и Тодор Живков не е имал президент, премиер и ЦИК да се яви на избори, а Радев е точно такъв в момента. Българинът не обича диктатурата, не обича едноличното управление“, каза още Бойко Борисов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:06, 03 май 21

Вие на първите избори спечелихте като митинг всички викахме БОйко ГЕРБ но вие това не го оценихте дори нарекохте пенсионерите лош човешки материал какво очаквате вече от тук нататък защото няма да има нищо

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама