Българи създадоха биоразградими чинии от бирен малц

14:17, 03 май 21 25 2973 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За три години и половина членове и доброволци от сдружението „Нулев отпадък“ са организирали над 150 събития, свързани с кампании по намаляване на пластмасата и въобще на отпадъците. С подобна цел са създадени интерактивни презентации, насочени към информираността на учениците за рециклирането на материалите и опазване на природата.

От сдружението правят следваща крачка. Преди около две години под името Zero Wave започват да произвеждат 100% биоразградими, компостируеми и годни за консумация чинии и прибори за хранене, създадени от остатъчен малц, останал след производството на бира. За това разказа пред БНР Денимир Димитров, управител на сдружението „Нулев отпадък“.

Конструирали са и са създали специфична машина. С нея вече се правят чинии от бирения малц, 95% от който обикновено се изхвърля. Посудата е подходяща за супи, салати, сосове – както студени, така и топли. Издържа повече от три часа след сипването на консистенцията.

От „Нулев отпадък“ вече предлагат продуктите на компании и партньори от Западна Европа. Неслучайно креативните природозащитници са финалисти в конкурса за иновативно предприятие на годината. Печелят и в други финансиращи програми у нас и в чужбина.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама