Отиваме на избори на 11 юли

12:00, 05 май 21 / Политика 25 3784 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Те обаче го върнаха още в момента на предаването. Решението за това бе взето от членовете на Националния съвет на партията в събота. 

Причината е, че левицата не е получила подкрепа от така наречените партии на протеста - „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

„Няма обективна възможност да съставим кабинет“, посочи лидерът на БСП. Тя отбеляза, че желанието на левицата е било да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Сред тях тя изброи приемането на социални и икономически мерки, подготвянето на Плана за възстановяване и устойчивост и започванто на ревизия на модела „Борисов“. „В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, уви тя не бе поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство, дори с тези надпартийни за България приоритети“, отбеляза Нинова. 

Снимка: БСП

„Разбирам мотивите ви да върнете мандата. Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори“, заяви президентът. Той призова всички политици да потърсят единодеиствие в името на възстановяване на демократичните институции. По думите му, ако се стигне до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза.

„Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Трябва да съдейства отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори. Затова и моето решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори“, подчерта Радев. 

Какво следва?

Още днес Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за предложените от тях членове на Централната избиратела комисия (ЦИК). Държавният глава обяви, че на 7 май ще бъдат изслушани самите кандидати, като указът за назначавнето им ще бъде издаден на 11 май. Следващата седмица той ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебно правителство. Радев посочи, че в създалата се ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли. 

Още през април президентът даде знак, че е готов за варианта да имаме служебен кабинет и това предизвика остри реакции от страна на ГЕРБПо закон служебното правителство ще действа близо 2 месеца, след което ще се проведат нови избори, с насрочена от президента дата.  Новото правителство ще е второто, назначено от Радев за 5-годишния му мандат. През 2017 година той състави служебен кабинет начело с проф. Огнян Герджиков.

След срещата с президента лидерът на БСП отбеляза, че не са обсъждали евентуални имена от партията, които може да влязат в състава на служебния кабинет. По думите ѝ изборите през лятото крият риск за ниска избирателна активност. Според Нинова причината за повторното отиване до изборните урни е надделеят над разума партиен егоизъм.  „В този парламент партиите не си говориха помежду си, нямаше диалог“, каза тя.

Агитки на Радев и Борисов се надвикват пред президенството

Още преди връчването на третия мандат пространството пред президенстството се превърна в арена на политически сблъсък между агитки на президента Радев и премиера Борисов. За 10.30 часа там е насрочен митинг на привърженици на Бойко Борисов, водени от ММА-състезателя Станислав Недков - Стъки. Събитието се провежда под надслов „Нека заменим чалгата с хоро“ и е насочено срещу последните решения на Народното събрание. Въпреки призивите на Борисов симпатизантите му да не протестират, събитие ще има. 

Пред президенството обаче демонстрантите бяха посрещнати от друга агитка, предвождана от отец Дионисий, Йоло Денев и други лица от летните протести. Надвикването тече чрез: „Никога ГЕРБ!“, „Бойко - криминал, стига си ни крал!“ и „Радев предател!“, предаде „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама