Депутатите отхвърлиха намаляването на партийната субсидия на 1 лв.

16:35, 05 май 21 / Политика 25 2794 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Парламентът отхвърли на първо четене предложението за намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв. за действително получен глас. 

Измененията бяха внесени от „Има такъв народ“. Като аргумент те посочиха, че с приемането на тази промяна държавата ще спести над 21 млн. лева на година. От партията на Слави Трифонов посочиха също, че на националния референдум, проведен на 6 ноември 2016 г., 2 516 957 души са поискали намаляване на партийната субсидия. 

Кой остана извън парламента, но ще получава субсидия?

Предложението първоначално бе прието, но при поискано прегласуване се отхвърли. Причината - гласовете на двете най-големи парламентарни партии, „Има такъв народ“ и ГЕРБ, които го подкрепиха, не достигнаха. Така ситуацията от април месец се повтори, когато законопроектът беше разгледан и отхвърлен от парламентарната правна комисия.

Кой е по-голям лицемер?

Дебатите преди самото гласуване продължиха часове наред. Стигна се до остри нападки и обиди. Чуха се коментари за червено ферари, шоу и зависимости от сивия сектор. Намесена бе дори хитлеровата реформа. А депутатите от „Има такъв народ“ и ГЕРБ - Филип Станев и Тома Биков се сочеха с пръст кой е по-голям лицемер. 

Лицемерие е това, че гледаме този закон днес с пълното съзнание на неговите вносители, че той няма да бъде гледан на второ четене, защото няма да има време“, заяви Тома Биков.

Г-н Биков, Вие да говорите за лицемерие от трибуната на Народното събрание е висша форма на лицемерие, познавайки вашият политически път, защото ние като журналисти сме го следили внимателно през годините. Няма да припомняме онази прословута фраза за карикатурата на диктатор, която е Борисов“, каза от своя страна Филип Станев, цитиран от bTV. 

По едно „Ферари“ дайте на българите

От ГЕРБ стигнаха и по-далеч като иронично подметнаха на партията на Слави Трифонов нестандартното предложение за подарък по едно „Ферари“ на народа. „Има такъв народ“ не можаха с шоуто да се харесат, искат с пари. Явно, че популизмът върви добре. Колкото до народолюбието - вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше с хората. Моля ви, подарявайте и по едно „Ферари“ на български народ. Няма да е лошо. Замогнахте се“, бившият културен министър Вежди Рашидов.

Големите кавички

БСП и ДПС пък нарекоха предложението популизъм и мимикрия. Според левицата липсва оценка на въздействието на предлаганите промени, а от Движението смятат, че размер на субсидията от 1 лев е мимикрия на публично финансиране. „Тук е жив духът на Цола Драгойчева! Партизаните слизат от гората и въздават правосъдие“, заяви Ерджан Ебатин от ДПС.  

„Демократична България“ също се обявиха против промените, защото за тях била по-важна борбата с олигарсите. „Абсурдно е да оставим партиите в плен на корпоративни и олигархични интереси. За съжаление, това се случва и при съществуващото публично финансиране. Важният дебат е как да отвоюваме партиите от олигарсите“, изтъкна Атанас Славов. 

От „Има такъв народ“ пък заявиха, че проблемът за издръжката на партиите е проблем само на партиите.

С референдум е вкаран и Хитлер

А коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ се оказа разединена по въпроса. Мая Манолова обяви, че всякакви дебати за това дали са правени анализи по въздействието на промяната са излишни, след като 2.5 милиона граждани са се произнесли в нейна полза. И посочи, че спестените 80 милиона трябва да бъдат пренасочени към лични асистенти за нуждаещите се и безплатни детски ясли.

Татяна Дончева, която е от същата коалиция, обаче е на друго мнение. Според нея партиите се финансират щедро от черни каси, пълнещи се от фирми, които получават обществени поръчки. И посочи, че игнорирането на референдума на Трифонов е било грешка, която обаче не бива да води по-големи грешки. „Хората, завършили право в СУ, ще си спомнят лекциите на проф. Евгени Танчев, че в някои истории на човечеството с референдуми са вкарани най-тежките неща - например Хитлер. Не внушавам нищо. Не се позовавайте просто на наличието на един референдум, когато аргументите са недостатъчни“, предупреди Дончева, цитирана от „Сега“.

Хората не искат да дават милиони левове на партиите

Решението на депутатите в Народното събрание ядоса лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.  Според него гласуването в парламента е показало, че когато става дума за пари – няма статукво. Защо не успяхме? Защото изцяло за гласуваха само депутатите на Има такъв народ. А против гласуваха депутати от всички останали парламентарни групи. Значи, когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма Демократична България, няма Изправи се! Мутри, вън!“, написа в своя Facebook политикът и шоумен Трифонов.

Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, които не искате да ни давате, законно“, добави още той.

Лидерът на „Има такъв народ“ изрази надежда, че следвашият парламент може да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама