Коронавирусът у нас: Разрешиха баловете и сватбите с повече от 15 души

10:25, 06 май 21 25 3633 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост и на второ по смъртност. По отношение на 14-дневната заболяемост се отчита трайна тенденция за намаляването ѝ. Същото е и по отношение на смъртността. Това съобщи здравният министър в оставка Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). 

България беше извадена от високо рисковите зони и вече сме само рискова зона за коронавирус. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. Второто важно е, че вчера имаше над 32 000 ваксинирани за един ден. Аз казах, че целта, която можем да постигнем през месец май, е 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита“, каза Ангелов, цитиран от bTV. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пък обяви, че у нас 100% от пробите са с британския вариант на вируса. Той уточни, че освен този вид мутации, в страната ни не са открити други. 

„Зелените коридори“ може да бъдат удължени

Има възможност зелените коридори за ваксинация да продължат да работят и след 9 май. Това зависи от броя дози, с които разполагаме, посочи Ангелов. „Постигнахме много, с много по-нисък индекс на мерките и това се дължи на хората, които повярваха в науката и се държаха здраво за нея. Скоро всички мерки ще са само един лош спомен“, увери той.

Зелена светлина и за баловете и сватбите

Здравният министър съобщи, че вчера е свалил ограничението до 15 души за групови събирания и тържества като сватби, балове и пр. Пълния текст на заповедтта може да видите тук. 

Ваксини за деца

На брифинга стана ясно и че в момента Европейската агенция по лекарствата прави ускорен преглед на клиничните изпитвания на ваксини за приложение на деца над 12 г. Първи резултати се очакват през юни.

Данните от денонощието

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1635 нови случая на коронавирус при 14 948 направени теста., сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 10,94% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в София - 305. След това се нарежда Пловдив със 189 и Стара Загора със 100,

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 407 827. Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 46 159. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 6 158, от които 599 са в интензивно отделение. Общо 13 216 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Броят на излекуваните през последното денонощие е по-голям от този на новозаразените. През последните 24 часа са излекувани 2669 души, така общият им брой достига 344 895. 

Жертвите на болестта у нас са 16 773, 164 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 877 124 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 32 482 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 251 202.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама