Издигнатата от „Има такъв народ“ Камелия Нейкова оглавява ЦИК

08:20, 07 май 21 / Политика 25 2835 Шрифт:
Василена Йорданова

Издигнатата от „Има такъв народ“ Камелия Нейкова оглавява ЦИК. Това стана ясно след проведените втори консултации между президента и парламентарно представените партии за състава на новата избирателна комисия. От ГЕРБ също ще участват в ръководството на ЦИК - предложеният от тях Димитър Димитров ще бъде зам.-председател на комисията.

„Това е капан“: ГЕРБ оттеглят кандидатурата на Красимир Ципов за шеф на ЦИК

Как се стигна дотук?

Още от самото начало ГЕРБ поискаха да оглавят новата комисия, тъй като това било право на най-голямата партия в парламента. Те издигнаха кандидатурата на бившия зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов, която обаче не срещна одобрение сред останалите партии. В същото време нито „Има такъв народ“, нито БСП, ДПС, „Демократична България“ или „Изправи се! Мутри вън!“ издигнаха свои кандидати за поста и така Ципов остана единствена и сигурна кандидатура. 

Така изведнъж се оказа, че ГЕРБ хем няма мнозинство в комисията, хем на хартия ръководи органа, който ще организира предсрочните избори. Една нощ отне на Бойко Борисов и партията му да разберат ситуацията, в която са попаднали. След това те се отказаха от отговорността, защото видяха в това капан.

Още при първата си среща с партиите президентът даде да се разбере, че няма да участва в определянето на състава на ЦИК - нито има правомощия, нито иска да го обвиняват във вмешателство. Радев обяви, че партиите сами трябва да постигнат консенсус относно ръководството на комисията.

Останалите партии - ГЕРБ прави опит за саботаж

В началото на днешната среща президентът заяви, че въпреки усилията на ГЕРБ да наложат кандидатурата на Красимир Ципов, партията и симпатизантите ѝ са били предадени от Бойко Борисов, който е абдикирал от отговорността. „Остава ни някоя от по-малките партии да поеме отговорност и да не се води от тесни партийни сметки, за да избегнем хаоса, който влиза отново от вчера“, заяви Румен Радев. Той обяви, че няма време за губене - всеки ден премиерът в оставка настоява за назначаване на службено правителство, но това няма как да стане без ЦИК - в противен случай държавата ще се хвърли в хаос.

От своя страна Десислава Атанасова заяви, че единствено ГЕРБ са предложили кандидатура за председател на ЦИК. Тя обаче е оттеглена след лични нападки към Красимир Ципов и  заради това, че на този пост ще  трябва да работи с Изборен кодекс с противоконституционни текстове.

За Борисов демокрацията не струва пет пари, защото според неговите думи логиката на демокрацията предполага председател на ЦИК да бъде излъчен от най-голямата група, коментира Тошко Йорданов от Има такъв народ“. „Лек абсурд е ние да издигаме председател на ЦИК“, добави той. По думите му пък Десислава Атанасова леко е поизлъгала, че Ципов е решил сам да напусне.

За БСП оттеглянето на Красимир Ципов е опит за саботиране на изборния процес. От ДПС посочиха, че ситуацията е доста странна, заради твърдата заявка на ГЕРБ да заеме председателското място. Мустафа Карадайъ заяви, че партията му ще се съгласим с каквито и да са предложения за председател на ЦИК.

Борисов взима за заложник демократичния процес. Време е това да спре, обяви Христо Иванов от Демократична България“. „Това че една партия е получила най-много гласове не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея не може да се работи. Не може да има диалог на всяка цена. ГЕРБ се опитва да създаде хаос и да вади аргументи, че може да управлява в този хаос“, посочи той.

Според Мая Манолов от Изправи се! Мутри вън!" очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласил колко неподходяща е кандидатурата, която издига групата му. „За съжаление това беше направено достатъчно късно и в абсолютен разрез с правилата за излъчване на ЦИК. Липсата на уважение към процедурите, институциите и другите партии е запазена марка за ГЕРБ. Борисов за вас може да е цар и Бог, но за останалите е лидер на партия“, заяви тя.

Изненада: ГЕРБ оглавява ЦИК - другите партии хем против, хем без алтернатива

Десислава Атанасова отговори на нападките към ГЕРБ с думите, че политическа импотентност на останалите партии не е успяла да роди действащ стабилен парламент, нито управление. 

В крайна сметка от „Има такъв народ“ издигнаха кандидатурата на Камелия Нейкова за председател на ЦИК. „Ние още преди да направим партия заявихме, че ще спазваме закона, независимо дали е добър или не. Демократичният процес не може да бъде блокиран от една партия, която трябва да си ходи", заяви Тошко Йорданов.

Кандидатурата на Камелия Нейков срещна подкрепата на останалите партии и президентът обяви, че тя ще поеме ръководството на ЦИК. Държавният глава се обърна към „Има такъв народ“ с думите, че се надява утре партията да не снемат доверието от кандидата си.

ГЕРБ обвини останалите партии в съглашателство

След срещата от ГЕРБ обвиниха другите партии в нескрито съглашателство за избора на председател. Според тях сега обаче отговорността ще бъде споделена, както изисква Изборният кодекс. По думите на Десислава Атанасова обаче тепърва ще изникват проблеми с изборното законодателство. 

Твърденията на ГЕРБ обаче бяха отхвърлени от останалите партии. От „Има такъв народ" заявиха, че ГЕРБ е безотоговорна партия, която пречи на цялата държава и затова са предложили изход от ситуацията. От „Демократична България“ обясниха, че са подкрепили Камелия Нейкова именно, за да не се блокира работата на ЦИК. От „Изправи се! Мутри вън!“ пък обясниха, че по време на дебатите са подканили Камелия Нейкова да оглави ЦИК, тъй като това е единствената професионална кандидатура.

Предстои президентът да изслуша всички 15 членове на бъдещата ЦИК, а от 11 май комисията трябва да започне да работи по организиране на предсрочния вот, който ще се проведе на 11 юли. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама