Бъкингамският дворец произвежда джин с трънки от България

14:10, 08 май 21 / Любопитно 25 3012 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Трънков джин, смятан за една от най-типичните британски алкохолни напитки, вече се произвежда и от Бъкингамския дворец, но част от суровините идват от България. Причината била, че качеството на британските трънки не съответствало на изискванията.

Buckingham Palace Sloe Gin е по-скоро ликьор, защото е с 26% алкохолно съдържание. Той има характерен червен цвят и силен плодов аромат, защото се приготвя със сливи, червени боровинки, карамфил и черни череши. Сладост добавят марципан, лека горчивина - цитрусови плодове, а се усещат и нотки на хвойна и джинджифил.

Британската кралица пуска своя марка алкохол

Произвежда го Barsham Brewery в Северен Норфолк (тук се прави и кралската Sandringham бира). Говорителка на Royal Collection Trust казва, че използват цели плодове, а не концентрат от тях, т.е. трябва да съответстват на най-доброто качество, поради което се наложил внос от Източна Европа.

Снимка: pexels.com

Местен производител твърди пред изданието, че обяснението от двореца е „абсолютен нонсенс“, защото храстът трънка (Prunus spinosa) давал навсякъде по света едни и същи по размер плодове с диаметър около 1 см.Това не е розов храст с безброй варианти. Масово ги берат и замразяват в България. Всеки, който ги внася, го прави, за да пести разходи, понеже те ги продават с тонове и много по-евтино“, допълва той.

Греян джин - хърватският еликсир срещу студа

На сайта на производителя на кралския джин има и препоръчителна рецепта за коктейл Sloe Royale: 25 мл от Buckingham Palace Sloe, малко шампанско или газирано вино и украса от пресни горски плодове или кора от портокал, пише „Дейли Телеграф“, цитиран от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама