СЗО одобри за спешно използване китайска ваксина

12:05, 08 май 21 25 3005 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Световната здравна организация даде разрешение за спешна употреба на ваксината на китайската компания „Синофарм“. За първи път Организацията одобрява препарат срещу COVID-19, който не е разработен от западна страна. Ваксината вече е поставена на милиони хора по света.

Експертна група на СЗО препоръчва да бъдат поставяни две дози от ваксината на „Синофарм“ на хората над 18-годишна възраст. Ефикасността ѝ се оценява на 79 процента. Това е първата китайска ваксина, получила разрешение за извънредна употреба от световната организация. Одобрението ѝ ще позволи включването на препарата в програмата КОВАКС, която има за цел да осигури ваксини за по-бедните страни.

Путин за „Спутник V”: Сигурна е колкото автомат „Калашников“

„Това разширява списъка с ваксини, които КОВАКС може да купува. И дава увереност на страните да ускорят одобряването от техните регулаторни органи и да внасят и поставят ваксини“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Оценката на последните клинични данни и производствени практики на „Синофарм“ започна на 26 април. Досега СЗО е одобрила ваксините на „Pfizer”, „AstraZeneca”, „Johnson&Johnson” и „Moderna“. Следващата седмица се очаква решение и за другата основна китайска ваксина - тази на „Синовак Байотек“, пише БНТ.

Смята се, че ваксината на „Синофарм“ се използва в 42 страни по света, основно в Латинска Америка, Азия и Африка. Предимство на ваксината на Пекин е, че може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса и това я прави особено подходяща за държавите с по-малки възможности.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама