Държавни дружества не дават документи на парламента

18:20, 10 май 21 / Политика 25 3761 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Три държавни дружества - „Автомагистрали“, „Булгартрансгаз“ и Българска банка за развитие (ББР), все още не са предоставили исканата информация на временната комисия за ревизия. Това обяви председателят Мая Манолова по време на изслушването на министъра на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова. 

Депутатът Калоян Янков от „Демократична България“ поиска за това да бъдат сезирани ресорните министри, включително и бъдещите служебни. Според него изпълнителните директори на държавни фирми не изпълняват закона и го нарушават. Той подчерта, че по закон те са длъжни да предоставят исканата информация на депутатите, предаде „Мediapool“.

Министърът на регионалното развитие обясни, че причината за непредоставянето им била, че документите били много обемни. Шефът на  „Автомагистрали“ Стоян Беличев подкрепи думите ѝ като уточни, че документите били 1,2 млн. страници, а и дружеството не получило инструкции къде и как да представи информацията. 

„Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента“, възкликна председателката на комисията Мая Манолова. „Не крием информация, времето бе малко, не ни стигна, но животът е пред нас, ние пак сме тук, за да можем да отговорим на вашите въпроси, пък и скоро ще има служебни министри“, каза Аврамова, цитирана от „Сега“.

Поръчки за милиони с 400 фирми

Манолова подчерта, че от публичното пространство е станало ясно, че изпълняваните проекти от „Автомагистрали“ за периода 2018-2019 г. са на стойност 4,9 млрд. лв. В същото време дружеството не разполага с достатъчно техника и персонал за изпълнение на договори в такъв мащаб. „Строителни дейности са превъзлагани на други фирми през договори за наем на техника и доставка на материали. Тоест „Автомагистрали“ е един буфер, каса, през която минават милиарди. Така че въпросите как се избират изпълнителите, какви са цените, провеждани ли са общестсвени поръчки, стоят“, коментира тя като изтъкна, че са получавани и огромни авансови суми - по над 100 млн., от отделни фирми.

Аврамова обяви, че компанията е получила договорите от АПИ въз основа на Закона за обществените поръчки чрез така нареченото вътрешно възлагане. По думите ѝ компанията работи с 400 фирми, с които има договори за наемане на техника и доставка на материали. „Това е обичайна практика в строителния бранш, всички фирми работят така“, обясни Аврамова. 

За останалите парламентарни партии обаче това не са никакви доставчици на услуги, а подизпълнители и става въпрос за преотдаване.

Снимка: БГНЕС

Вътрешни правила за подбор

Не стана ясно по какви правила се подписват рамковите договори за доставка на машини, материали и специфични дейности. Дружеството информира само че две комисии пресявали фирмите.

Сметната палата ще проверява "Автомагистрали"

Първо една комисия правела пазарно проучване, която да установи кои са най-добрите в бранша. Така се канели се по 30 - 40 фирми в зависимост от работата. После друга комисия правела подбора на фирмите, с които „Автомагистрали“ подписвали договорите.

От БСП обвиниха дружеството че по този начин облагодетелства близки фирми. 

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ пък обяви, че всички знаят схемата, по която се краде. Той попита Беличев за връзката му с Гинка Върбакова, която навремето искаше да купи ЧЕЗ. Мирчев напомни и за запис от 2019 г., публикуван в сайта „Биволъ“, като попита кой е въпросният Иван, за когото се споменава в него, че разпределя поръчките.  

Въпросът му взриви заседанието като от ГЕРБ настояха да се назове името на крадеца. В залата настана хоос и започнаха да се подхвърлят обвинителни въпроси и от другите депутати, отговори обаче не се получиха. 

В крайна сметка след близо 3-часов дебат се взе решение материалите по случая "Автомагистрали" да бъдат изпратени в прокуратурата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама