Отиде си легендата на българското кино и театър Иван Налбантов

20:18, 10 май 21 25 4009 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След кратко боледуване на 80-годишна възраст ни напусна актьорът Иван Налбантов. 

Актьор с богата творческа биография на сцената и на екрана, самобитен поет и вдъхновен преподавател и учител на много поколения актьори, Налбантов остана верен на голямата си любов към един единствен театър - „Българска армия”. Над 50 години той не му измени, като премина през всички етапи на развитие и израстването му до водещ театър в страната.

Стъпва на сцената му още като студент в пиесата на Магда Петканова „Апостолът на свободата”. Играл е и цар, и селянин, превъплъщавал се е в многобройни образи на български класици и съвременни автории, като Антон Дончев, Рангел Игнатов, Никола Русев, Иван Радоев, Неда Антонова. Изградил е незабравими роли от руската драматургия. Незабравими остават участията му в блестящите спектакли на театъра на армията „Смертию смерт поправ”, „От земята до небето”, „Дачници”, „Делото Дантон”, „Щастливецът иде”, „Иванов”, „Веранда в гората”, „Ученик на дявола”, „Напразните усилия на любовта”, „Дванайсета нощ”, „Господин Пунтила”, „Носорози”, „Както ви харесва”, „Страх и мизерия на третия райх”, „Двубой”,„Вуйчо Ваньо”, „Опит за летене”, „Емилия Галоти”, „Финале гранде”, „Албена”, „Железният светилник”, „Жена без значение”.

Ролите му в театъра, киното и телевизията са над 100. Участвал е във великите български ленти „На всеки километър", „Мъже в командировка”, „Записки по българските въстания”.

Иван Налбантов е и член на Съюза на българските писатели, като пише поезия и проза. 

Образите, които изграждаше бяха винаги искрени и заразителни, запомнящи детайли ги украсяваха така, че оставаха незабравими. В последните години от живота си той направи режисьорски спектакъл по стиховете на Иван Вазов „Урок по български”, предавайки на младите си колеги цялата любов, знание и талант, натрупани в годините, а на камерна сцена „Миракъл” игра затрогващо партньорката си от младите години Меглена Караламбова в спектакъла „Балдахинът”. През 2019 година Иван Налбантов получи най-голямото признание от своите колеги, които го удостоиха с „Аскеер” за цялостен принос в театралното изкуство, пишат от Театър „Българска армия”.

Ще можем да си кажем последно сбогом с Иван Налбантов на 12 май (сряда) в 11.00 часа в театъра.

Екипът на Topnovini.bg изказва своите искрени съболезнования на семейството и близките на Иван Налбантов. Нека да е светъл пътят му! 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Богданка Петкова 22:42, 10 май 21

Светла му памет на големия и любим артист Иван Налбантов. Трябва да се знае,че освен всичко той е признат за най-добрия рецитатор сред артистите в България. Огромно вълнуващо преживяване е да се слуша поемата " Септември" в негово изпълнение. Художественото слово осиротя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама