БХК: 2020 г. е най-лошата за правата на човека в България

16:06, 11 май 21 25 3230 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българските власти управляваха пандемията чрез нарушения на права, а не с легитимни ограничения, пише в годишния си доклад за състоянието на правата на човека Българският хелзински комитет (БХК).

„Непропорционални ограничения, дискриминация и противоправни действия белязаха у нас годината, в която светът се бореше с пандемията от COVID-19. Бяха засегнати правото на лична свобода и сигурност, правото на личен и семеен живот, правото на мирно събиране, правото на изразяване, правото на придвижване, правото на труд и образование, правото на здраве на стотици хиляди български граждани“, заявява организацията.

Според БХК в редица случаи властите използваха противоепидемичните ограничения, за да задушат критични политически и граждански изяви срещу техни политики. Мерките предизвикаха периодични дисфункции в работата на съдебната система.

Правозащитната организация напомня за създадените контролно-пропусквателни пунктове към ромските квартали в някои градове от страната и как пандемията допълнително е затруднила достъпа до здравни грижи за уязвимите групи.

Най-малко два от всеки три PCR теста през 2020 г. бяха платени от джоба на пациента. Стигна се до откази за оказване на медицинска помощ поради липса на места и/или специалисти. Планът за организация на здравната система по време на пандемия оставя съмнение, че държавата не е организирала своевременно медицинската помощ, за да позволи оптимален достъп както на пациенти с COVID-19, така и на хора с други заболявания“, добавя БХК, пише bTV.

Организацията обръща внимание на резолюцията на Европейския парламент за България, с която остро се критикуваше отстъплението от принципите на правовата държава и полицейското насилие по време на протестите.

Още в първите дни на протестите през юли властите отказаха да различават мирните протестиращи и провокаторите. Полицията нееднократно употреби несъразмерна сила, а проведени проверки не доведоха до признаване и санкциониране на полицейското насилие. При ескалацията на напрежението по време на най-големия протест през есента на 2 септември освен мирно протестиращи, от полицейски произвол пострадаха също и много журналисти“, пише още в обширния доклад.

Правозащитната организация констатира, че медийната свобода у нас продължава да се влошава.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама